Półfrancuskie babeczki z masą orzechowo-bananową bez cukru
Składniki ciasta:
- 250 g sera białego (twarogu)
- 200 g masła
- 250 g mąki pszennej
- To ciasto robiła z zimnym masłem, miękkim, w temperaturze pokojowej oraz roztopionym, ale nie gorącym masłem.
- Ze wszystkimi rodzajami masła ciasto wyjdzie. Ale najprzyjemniejsze w późniejszej obróbce jest to z roztopionym masłem, więc takie polecam.
- Do misy robota wrzucam pokruszony ser twarogowy oraz roztopione masło. Mieszam je z grubsza, następnie dodaję mąkę i wyrabiam do połączenia się składników.
- Można również ciasto wyrabiać ręcznie w misce lub na stolnicy.
Składniki farszu:
- Orzechy włoskie oraz suszoną śliwkę mielę w maszynce do mielenia o najdrobniejszych oczkach.
- Następnie dodaję do nich banany i rozgniatam za pomocą tłuczka, jednocześnie łącząc je z orzechami i śliwkami.
- Gdy składniki się połączyły próbuję czy odpowiadają mi na słodkość, ja później przyprószam je cukrem pudrem, więc teraz nic nie dodaję.
- Gdy masa odpowiada mi smakowo dodaję jogurt i jajka oraz wszystko starannie mieszam.
- Ciasto rozwałkowuję na silikonowej stolnicy Ambition 30x46 cm, która nie przywiera do ciasta co ułatwia jego rozwałkowanie.
- Rozwałkowane ciasto dzielę na 15-cm kwadraty, które układam w foremkach na muffinki Senso Ambition tworząc koszyczki na farsz.
- Do powstałych otworków nakładam 1-2 łyżki farszu.
- Babeczki piekę w 180 stopniach, w funkcji grzanie góra-dół przez 25 minut. Później przestawiam piec na termoobieg i przyrumieniam je przez dodatkowe 5 minut.
- Babeczki ozdabiam świątecznie gwiazdkami i płatkami śniegu wykonanymi z masy cukrowej oraz przyprószam cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz