Kwiatowy tort z truskawkowym dżemem Łowicz


Witajcie Kochani! Prezentowany tort był niespodzianką dla mojej Teściowej na urodziny. Na Wszystkich zrobił wrażenie zarówno smakowe jak i wizualne. Kwiatowy aspekt w torcie rozweselił szarą i ponurą jesień. Jest to fajna alternatywa prezentu, która ucieszy, tak przynajmniej mi się wydaje, Każdą osobę. Tort bierze udział w konkursie "Z miłości do truskawek" #łowicz #dzem #konfitura #truskawki.

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki (250ml) mąki pszennej
  • 1/4 szklanki (250ml) cukru
  • 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 1 łyżkę kakao
Wykonanie:
Ja robiłam trzy blaty z trzech jajek, ale można przemnożyć składniki razy trzy i podzielić powstały biszkopt na trzy części. Ja piekłam trzy blaty z trzech jajek w foremce o wymiarach: 25cm na 35cm. Wskazówki jak wykonać biszkopt znajdziecie tutaj.


Składniki na masę:
  • 1 litr śmietany 36%
  • 250g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
Wykonanie:

Do misy robota wlewam śmietanę kremówkę i ubijam, gdy jest już prawie sztywna dodaję cukier puder i serek mascarpone. Ubijam aż masa będzie jednolita i sztywna. 

Składniki na polewę:
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 50g czekolady mlecznej
  • 50g czekolady gorzkiej
Wykonanie:
Do garnka wlewam śmietanę i zagotowuję ją. Zdejmuję z palnika i kruszę do niej czekolady. Po pięciu minutach zaczynam mieszać wszystko ze sobą aż do uzyskania jednolitej masy.


Składniki na tort:
  • 3 biszkopty kakaowe
  • Masa śmietanowa z mascarpone
  • Truskawkowa konfitura Łowicz
  • Polewa czekoladowa

Budowa tortu:
Teraz nie pozostaje nam nic innego jak złożyć tort. Zaczęłam od przekrojenia biszkoptów. Odmierzyłam centymetrem dłuższy bok ciasta i ukroiłam tak aby wyszedł kwadrat, czyli u mnie odkroiłam 25cm. 
Na tacę położyłam pierwszy kwadratowy biszkopt, który posmarowałam konfiturą Łowicz na który dałam masę. Następnie na masę położyłam dwa mniejsze kawałki biszkoptu, które uzyskałam po przekrojeniu pierwotnych. Luki uzupełniłam masą, którą pokryłam powstały drugi blat. Następnie kładę kwadratowy biszkopt, który smaruję truskawkową konfiturą Łowicz i masą. 
Ja lubię dużo masy, więc mi jej zabrakło, na dalsze pokrycie tortu ubiłam 700ml śmietany kremówki 36% z dwiema łyżkami cukru pudru. Na środek tortu położyłam biszkopt 10x25cm, który mi pozostał pokryłam go bitą śmietaną, przed nim umieściłam dwa wsporniki i położyłam na nie biszkopt 25x25cm, który pokryłam bitą śmietaną. 
Cały tort pokryty bitą śmietaną polałam przygotowaną polewą czekoladową, gdzieniegdzie popryskałam złotym barwnikiem jadalnym. W luce między biszkoptami umieściłam kwiaty i listki z masy cukrowej.





Smacznego!

Komentarze

Popularne posty