Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort z owocami. Jak zbudować tort śmietanowy.

Witajcie Kochani! Ostatnio miałam pytanie o proporcje w torcie, więc postanowiłam napisać o tym posta. Torty ostatnio stały się dla mnie taką pasją, że muffinki niestety poszły troszkę w odstawkę, ale nadal mam do nich sentyment. Niestety chociaż to był tort dla mojej Siostry nie uchwyciłam go jak wyglądał w środku, ale Wszystkim smakował (tak przynajmniej mówili), więc z przekonaniem polecam.

Składniki na tort:

1 biszkopt z sześciu jajek1 litr śmietany 36%250g mascarpone4 łyżki cukru pudru3 łyżki ulubionego dżemu100g ulubionej czekolady
Wykonanie tortu: Pracę zaczynam od upieczenia biszkoptu ciemnego lub jasnego. Tutaj znajdziecie wskazówki jak je przygotować. Ja swój piekłam w tortownicy o średnicy 24cm.Biszkopt dzielę na trzy części i nasączam ulubionym ponczem. Do miski wlewam 600g śmietany 36% oraz opakowanie mascarpone i 3 łyżki cukru pudru. Ubijam w robocie lub mikserem, aż masa będzie sztywna, a wszystkie składniki wymieszane.Na pierwszy biszkopt smaruję dżem, następnie 1/3 uzy…

Przepis na biszkopt + dwa torty w moim wykonaniu

Witajcie Kochani! Ostatnio odkryłam kilka trików dzięki którym biszkopt ładnie rośnie i nie opada. więc postanowiłam się z Wami nimi podzielić. Mój Mąż bardzo lubi biszkoptowe ciasta, więc myślę że będą często pojawiały się na blogu. Ostatnio robiłam tort z ciemnymi biszkoptami, ponieważ takie było życzenie Solenizanta, więc taki prezentuję.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 2 łyżki kakao
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Pracę zaczynam od umycia jajek, następnie oddzielam białka od żółtek. Do białek dosypuję szczyptę soli i ubijam je mikserem, jak pojawi się pierwsza piana dosypuję pół szklanki cukru cały czas miksując. Białka miksuję ok 5 do 10 minut na sztywną pianę. Następnie do żółtek dosypuję pozostałą ilość cukru i ucieram je mikserem ok 2 minuty. Gotowe żółtka dolewam do piany z białek i delikatnie łączę, najlepiej rózgą. Do szklanki wsypuję 2 łyżki kakao i dosypuję do pełna mąkę pszenną, następnie przesiewam je do ubitych jajek wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie łączę rózgą i wylewam ciasto do blachy wyłożonej papierem o wymiarach 25x35cm . Biszkopt piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w funkcji góra-dół przez 20 minut.



Kilka ważnych czynności w robieniu biszkoptu:
  • Do białek nie może dostać się nawet kawałek żółtka, ponieważ białko się nie ubije.
  • Białka ubijamy w suchej misce ze szczyptą soli.
  • Pod koniec ciasto mieszamy rózgą lub mikserem na najniższych obrotach.
  • Biszkopt musi stygnąć odwrócony do góry nogami najlepiej na ruszcie przykryty blachą. Moim zdaniem biszkopt jest wtedy bardziej wilgotny, nie opada i jest równy.
  • Czas pieczenia zawsze zależy od piekarnika, najlepiej sprawdzić czy biszkopt jest upieczony za pomocą testu z suchym patyczkiem.
Dajcie znać jakie są Wadze cenne wskazówki w przygotowaniu biszkoptu. Czekam na Wasze komentarze. ;)

Obydwa torty są z bitą śmietaną i wiśniową frużeliną.






 Smacznego!

Komentarze

  1. Torty są fantastyczne estetyczne eleganckie ale również takie figlarne 😉

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty