Owocowa kostka na jasnym spodzie
Składniki:
- 1 biszkopt jasny
- 1 kg owoców
- 2 łyżki żelatyny
- 3 łyżki cukru
- 100 ml śmietanki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietanki 30% lub 36%
- Pracę należy rozpocząć od upieczenia jasnego biszkoptu. Jak upiec biszkopt znajdziecie na tej stronie. W tym cieście upiekłam biszkopt z 3 jajek.
- Gdy biszkopt mam w piekarniku podgrzewam śmietankę, nie musi się gotować ale musi być gorąca, następnie rozpuszczam w niej czekoladę. Gdy jest jednolita masa odstawiam ją do wystudzenia i czekam aż zgęstnieje.
- Kilogram owoców, ja wybrałam mieszankę wiśni, borówek oraz porzeczek, podgrzewam na małym ogniu.
- Do szklanki wsypuję żelatynę, zalewam ją zimną wodą i odstawiam do napęcznienia.
- Do gotujących się owoców wsypuję cukier, jego ilość zależy od słodyczy owoców, u mnie wystarczyły 3 łyżki.
- Następnie dodaję żelatynę i mieszam, żeby dobrze się rozpuściła w soku z owoców.
- Gdy wszystkie składniki mam gotowe biszkopt smaruję masą czekoladową, następnie wykładam na nie owocową galaretkę.
- Ciasto schładzam w lodówce, gdy jest już gotowe kroję je w kostkę i ozdabiam ubitą śmietaną.
- Śmietanę 36% ubijam z łyżką cukru pudru, przekładam do worka z tylką gwiazdką i ozdabiam ciasto.
- Boki ciasta odkrawam, nie podaję ich na stół.
- Ciasto najlepiej smakuje schłodzone z filiżanką kawy lub herbaty.
Smacznego!
fajny deser:)
OdpowiedzUsuń