Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Jabłkowa granola z bakaliami

Witajcie Kochani! To moja pierwsza granola jaką robiłam i jedna z ulubionych. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i jak to granola bardzo uniwersalna. Można wykorzystać ją do pralinek, deserów lub koktajli oraz bardziej standardowo z jogurtem naturalnym jako słodkie i zdrowe śniadanie.

Składniki:

5 szklanek płatków owsianych górskich4 łyżki płatków błyskawicznych żytnich2 garści słonecznika2 garści żurawiny3-4 łyżki miodu1 szklanka kompotu z jabłek1 szklanka rozdrobnionych jabłek z kompotu

Wykonanie:
Pracę zaczynam od ugotowania kompotu z jabłek. Jabłka obieram,wydrążam środek i kroję w ósemki, następnie zalewam je wrzątkiem i słodzę do smaku. Najczęściej wykorzystuję już zrobiony kompot, jeśli robię go specjalnie nie czekam aż wystygnie, tylko używam gorącego.Do tego przepisu lubię intensywny kompot, więc daję dużo jabłek i mało wody.Do miski dodaję wszystkie składniki suche, czyli płatki, słonecznik oraz żurawinę.Wszystko dokładnie mieszam, następnie dodaję miód oraz kompot i jabłka.Ja…

Dwa torty. Wiosna z Elzą i Anną



Witajcie Kochani! Ostatnio moja Siostrzenica polubiła Krainę lodu, wszystko musi być z Elzą lub Anną. Gdy zobaczyła jaki tort zrobiłam jakiś czas temu, od razu poprosiła mnie żebym zrobiła Jej taki sam na imieniny. Torty nam smakowały i bardzo podobały szczególnie mojej Siostrzenicy, więc postanowiłam je zaprezentować.

Przepis na biały biszkopt:

Składniki:

  • 6 jajek 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
Wykonanie:

Przygotowanie biszkoptu dokładnie napisałam tutaj. Oczywiście pomijam dosypanie kakao i wsypuję pełną szklankę mąki. Istotną różnicą w przygotowaniu tego tortu jest tortownica użyta do upieczenia biszkoptu. Tym razem sięgnęłam po okrągłą tortownice o średnicy 24 cm, biszkopt potrzebował w niej 35 minut, aby się upiec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni w funkcji grzanie góra-dół. Biszkopt urośnie ponad blachę, ale po przekręceniu opadnie do wysokości tortownicy. Myślałam, że jest to spowodowane tym że tortownica przygniata go do rusztu, ale jak raz go nie przekręciłam to opadł do tej samej wysokości. Przekręcanie tortownicy do góry dnem powoduje, że biszkopt opada nam w równym stopniu, więc polecam jednak go przekręcać. :)


Tort z opłatkiem nr. 1.

 Biszkopt przełożony masą jogurtowo-serową. Jedna warstwa była z dżemem wiśniowym, druga z orzechowymi wafelkami. Wkoło opłatka umieściłam umyte i wysuszone stokrotki, boki tortu obsypałam pokruszonymi wafelkami.








Tort z opłatkiem nr. 2.

Dwa biszkopty biały i czekoladowy przełożone ganachem i bitą śmietaną. W jednej warstwie do śmietany dodałam brzoskwinie, na drugiej dodałam maliny z syropu. Wkoło opłatka i boki tortu ozdobiłam bitą śmietaną. Bok dodatkowo ozdobiłam stokrotkami, które gdzieniegdzie wbiłam w tort. Stokrotki umyte i wysuszone, pozostawiłam dłuższy ogonek, aby trzymały się w torcie.








Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty