Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort z owocami. Jak zbudować tort śmietanowy.

Witajcie Kochani! Ostatnio miałam pytanie o proporcje w torcie, więc postanowiłam napisać o tym posta. Torty ostatnio stały się dla mnie taką pasją, że muffinki niestety poszły troszkę w odstawkę, ale nadal mam do nich sentyment. Niestety chociaż to był tort dla mojej Siostry nie uchwyciłam go jak wyglądał w środku, ale Wszystkim smakował (tak przynajmniej mówili), więc z przekonaniem polecam.

Składniki na tort:

1 biszkopt z sześciu jajek1 litr śmietany 36%250g mascarpone4 łyżki cukru pudru3 łyżki ulubionego dżemu100g ulubionej czekolady
Wykonanie tortu: Pracę zaczynam od upieczenia biszkoptu ciemnego lub jasnego. Tutaj znajdziecie wskazówki jak je przygotować. Ja swój piekłam w tortownicy o średnicy 24cm.Biszkopt dzielę na trzy części i nasączam ulubionym ponczem. Do miski wlewam 600g śmietany 36% oraz opakowanie mascarpone i 3 łyżki cukru pudru. Ubijam w robocie lub mikserem, aż masa będzie sztywna, a wszystkie składniki wymieszane.Na pierwszy biszkopt smaruję dżem, następnie 1/3 uzy…

Dwa torty. Wiosna z Elzą i Anną



Witajcie Kochani! Ostatnio moja Siostrzenica polubiła Krainę lodu, wszystko musi być z Elzą lub Anną. Gdy zobaczyła jaki tort zrobiłam jakiś czas temu, od razu poprosiła mnie żebym zrobiła Jej taki sam na imieniny. Torty nam smakowały i bardzo podobały szczególnie mojej Siostrzenicy, więc postanowiłam je zaprezentować.

Przepis na biały biszkopt:

Składniki:

  • 6 jajek 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
Wykonanie:

Przygotowanie biszkoptu dokładnie napisałam tutaj. Oczywiście pomijam dosypanie kakao i wsypuję pełną szklankę mąki. Istotną różnicą w przygotowaniu tego tortu jest tortownica użyta do upieczenia biszkoptu. Tym razem sięgnęłam po okrągłą tortownice o średnicy 24 cm, biszkopt potrzebował w niej 35 minut, aby się upiec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni w funkcji grzanie góra-dół. Biszkopt urośnie ponad blachę, ale po przekręceniu opadnie do wysokości tortownicy. Myślałam, że jest to spowodowane tym że tortownica przygniata go do rusztu, ale jak raz go nie przekręciłam to opadł do tej samej wysokości. Przekręcanie tortownicy do góry dnem powoduje, że biszkopt opada nam w równym stopniu, więc polecam jednak go przekręcać. :)


Tort z opłatkiem nr. 1.

 Biszkopt przełożony masą jogurtowo-serową. Jedna warstwa była z dżemem wiśniowym, druga z orzechowymi wafelkami. Wkoło opłatka umieściłam umyte i wysuszone stokrotki, boki tortu obsypałam pokruszonymi wafelkami.








Tort z opłatkiem nr. 2.

Dwa biszkopty biały i czekoladowy przełożone ganachem i bitą śmietaną. W jednej warstwie do śmietany dodałam brzoskwinie, na drugiej dodałam maliny z syropu. Wkoło opłatka i boki tortu ozdobiłam bitą śmietaną. Bok dodatkowo ozdobiłam stokrotkami, które gdzieniegdzie wbiłam w tort. Stokrotki umyte i wysuszone, pozostawiłam dłuższy ogonek, aby trzymały się w torcie.








Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty