Tort piernikowy- idealny na Boże Narodzenie
Składniki:
- Piernik
- 500 g twarogu
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany 30% lub 36% +300 ml
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 solidne garście orzechów włoskich
- 2 łyżki kajmaku
- Pracę zaczynam od upieczenia piernika. Jak go zrobić znajdziecie tutaj.
- Gdy piernik wystygnie przekrawam go na trzy blaty. Nasączam je ulubionym ponczem.
- Zaczynam więc robić masę do przełożenia.
- Twaróg trzykrotnie mielę w maszynce do mięsa o najdrobniejszych oczkach.
- Następnie przekładam obydwa sery do blendera i miksuję dodając śmietanę i cukier puder, do momentu, aż śmietana będzie ubita.
- Na patelni rozgrzewam masę kajmakową i obtaczam w niej orzechy.
- Na pierwszy blat Wykładam połowę masy oraz przygotowane orzechy, kilka zostawiam do ozdoby. Na to trafia drugi blat, reszta masy, którą przykrywam trzecim blatem piernika.
- Torcik ozdabiam ubitą z cukrem pudrem śmietaną 36% oraz orzechami włoskimi, które wcześniej zostawiłam.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz