Tort piernikowy- idealny na Boże Narodzenie


Witajcie Kochani! Dzisiaj inna odsłona piernika, który pojawił się ostatnio na blogu. Jeśli tort ustroimy w świątecznym klimacie idealnie smakiem odnajdzie na naszych stołach w nadchodzących świętach.

Składniki:

  • Piernik
  • 500 g twarogu
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany 30% lub 36%  +300 ml
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 solidne garście orzechów włoskich
  • 2 łyżki kajmaku


Wykonanie:
  • Pracę zaczynam od upieczenia piernika. Jak go zrobić znajdziecie tutaj
  • Gdy piernik wystygnie przekrawam go na trzy blaty. Nasączam je ulubionym ponczem. 
  • Zaczynam więc robić masę do przełożenia.
  • Twaróg trzykrotnie mielę w maszynce do mięsa o najdrobniejszych oczkach.
  • Następnie przekładam obydwa sery do blendera i miksuję dodając śmietanę i cukier puder, do momentu, aż śmietana będzie ubita.
  • Na patelni rozgrzewam masę kajmakową i obtaczam w niej orzechy.
  • Na pierwszy blat Wykładam połowę masy oraz przygotowane orzechy, kilka zostawiam do ozdoby. Na to trafia drugi blat, reszta masy, którą przykrywam trzecim blatem piernika.
  • Torcik ozdabiam ubitą z cukrem pudrem śmietaną 36% oraz orzechami włoskimi, które wcześniej zostawiłam. 


Smacznego!



Komentarze

Popularne posty