Piernik ze śliwkami
Składniki:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 3 szklanki mąki pszennej typu 500
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 g przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kakao
- 60 g suszonych śliwek
- 1 szklanka herbaty (u mnie czarna)
- 1 szklanka oleju
- 3/4 szklanki syropu daktylowego
- Używam szklanki o pojemności 250 ml
- Do większej miski wbijam 5 całych jajek. Ubijam je z cukrem do momentu aż wyraźnie pojaśnieją i zwiększą swoją objętość, mikserem albo robotem planetarnym.
- W tym czasie do drugiej miski wsypuję mąkę i mieszam ją z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną, kakao i pokrojonymi w kostkę śliwkami. Ja na kakao zdecydowałam się dopiero przy mieszaniu składników, czegoś mi po prostu brakowało w zapachu. :)
- Do trzeciej miski wlewam ostudzoną herbatę, olej oraz syrop daktylowy i mieszam z grubsza, one i tak nie stworzą jednolitej konsystencji.
- W tym czasie jajka ubiły się, dodaję mieszankę składników płynnych cały czas miksując.
- Gdy się połączą dodaję mąkę z resztą składników, mieszam mikserem na wolnych obrotach, następnie upewniam się czy wszystkie składniki są wymieszane łopatką.
- Ten piernik piekę w keksówce Lukrecja o wymiarach 35x13 firmy Ambition. Zazwyczaj mieści mi się w nią 3/4 ciasta, resztę piekę w formach na muffinki.
- Piernik piekę w 180 stopniach, w funkcji góra-dół przez około 50 minut. Pod koniec należy sprawdzić czy patyczek wbity w ciasto jest suchy, jeśli tak ciasto jest upieczone.
- Cały czas się zastanawiałam jak ozdobić piernik. Nie mogłam się zdecydować czy ozdobić je cukrem pudrem, czy polewą czekoladową. Zdecydowałam się na lukier i gwiazdki wycięte z kaki.
- Lukier przygotowałam z przesianego cukru pudru (ok. 100 g) wymieszanego z ciepłym mlekiem (ok. 3 łyżki).
Komentarze
Prześlij komentarz