Porzeczkowy sernik na zimno
Składniki na spód:
- 200 g herbatników
- 100 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
Wykonanie spodu:
- Herbatniki należy pokruszyć za pomocą malaksera lub przełożyć do reklamówki foliowej i rozdrobnić za pomocą tłuczka lub ręki.
- Czekoladę należy roztopić w mikrofali lub na parze.
- Następnie przekładam pokruszone herbatniki i roztopioną czekoladę do większej miski i dokładnie mieszam.
- Na paterze, której będę podawała sernik umieszczam rant od tortownicy, u mnie 26 cm i dokładnie wypełniam go powstałym "ciastem".
- 1 kg twarogu sernikowego z mascarpone President
- 300 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 5-6 łyżek musu porzeczkowego
- 4 łyżki żelatyny
- 50 ml gorącej wody
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
Wykonanie:
- Pracę zaczynam od rozpuszczenia żelatyny w wodzie. Żelatynę zalewam wrzątkiem i odstawiam do całkowitego rozpuszczenia.
- Następnie ubijam śmietanę z cukrem pudrem.
- Gdy jest już sztywna dodaję twaróg sernikowy z mascarpone i dokładnie mieszam całość.
- Łyżeczkę masy dodaję do rozpuszczonej żelatyny, dokładnie łączę aby nie było grudek i łączę z resztą masy.
- Następnie masę dzielę na dwie części. Do większej dodaję mus porzeczkowy, czyli przetarte porzeczki zagotowane z cukrem. Do mniejszej dodaję pastę waniliową.
- Dokładnie mieszam i przekładam najpierw masę porzeczkową, następnie waniliową na czekoladowy spód.
- Sernik chłodzę co najmniej 3 godziny, można zostawić go na noc nie wyjmując z rantu.
- Sernik ozdabiam polewą czekoladową, porzeczkami, płatkami migdałowymi i bitą śmietaną oraz listkami świeżej mięty.
- 200 ml śmietany 30%
- 100 g czekolady gorzkiej
- 150 g czekolady mlecznej
- 1 łyżka masła
Wykonanie polewy:
- Do rondelka wlewam śmietankę, następnie dodaję do niej połamaną czekoladę oraz masło.
- Całość mieszam do rozpuszczenia się składników i do dokładnego połączenia ich.
Komentarze
Prześlij komentarz