Porzeczkowy sernik na zimno


Witajcie Kochani! Kiedy zobaczyłam akcję kulinarną: "Tajemnice doskonałego sernika", pierwszy raz usłyszałam o takim twarogu sernikowym. Zawsze dodawałam mascarpone oddzielnie, więc niezmiernie mnie ucieszył fakt, że taki twaróg istnieje. Jest delikatny i pyszny, więc nadaje się do nie tylko do serników, ale to już pokażę w kolejnych odsłonach.

Składniki na spód:

  • 200 g herbatników
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
Wykonanie spodu:
  • Herbatniki należy pokruszyć za pomocą malaksera lub przełożyć do reklamówki foliowej i rozdrobnić za pomocą tłuczka lub ręki. 
  • Czekoladę należy roztopić w mikrofali lub na parze.
  • Następnie przekładam pokruszone herbatniki i roztopioną czekoladę do większej miski i dokładnie mieszam.
  • Na paterze, której będę podawała sernik umieszczam rant od tortownicy, u mnie 26 cm i dokładnie wypełniam go powstałym "ciastem". 

Składniki sernika:
  • 1 kg twarogu sernikowego z mascarpone President
  • 300 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5-6 łyżek musu porzeczkowego
  • 4 łyżki żelatyny
  • 50 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
Wykonanie:
  • Pracę zaczynam od rozpuszczenia żelatyny w wodzie. Żelatynę zalewam wrzątkiem i odstawiam do całkowitego rozpuszczenia.
  • Następnie ubijam śmietanę z cukrem pudrem.
  • Gdy jest już sztywna dodaję twaróg sernikowy z mascarpone i dokładnie mieszam całość.
  • Łyżeczkę masy dodaję do rozpuszczonej żelatyny, dokładnie łączę aby nie było grudek i łączę z resztą masy.
  • Następnie masę dzielę na dwie części. Do większej dodaję mus porzeczkowy, czyli przetarte porzeczki zagotowane z cukrem. Do mniejszej dodaję pastę waniliową. 
  • Dokładnie mieszam i przekładam najpierw masę porzeczkową, następnie waniliową na czekoladowy spód.
  • Sernik chłodzę co najmniej 3 godziny, można zostawić go na noc nie wyjmując z rantu.
  • Sernik ozdabiam polewą czekoladową, porzeczkami, płatkami migdałowymi i bitą śmietaną oraz listkami świeżej mięty.

Polewa czekoladowa:
  • 200 ml śmietany 30%
  • 100 g czekolady gorzkiej 
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka masła
Wykonanie polewy:
  • Do rondelka wlewam śmietankę, następnie dodaję do niej połamaną czekoladę oraz masło.
  • Całość mieszam do rozpuszczenia się składników i do dokładnego połączenia ich.


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty