Jesienna surówka z dynią


Witajcie Kochani! Surówki z dynią są dla mnie genialne. Wszystkie składniki się ze sobą uzupełniają. Dynia na surowo ma zupełnie inny smak, bardziej wyrazisty, lekko orzechowy. Dla mnie najlepszą dynią do surówek jest Hokkaido, ale piżmowa również się sprawdzi. Dane składniki są podane dla jednej osoby, nie odmierzam ich jakoś skrupulatnie, po prostu biorę na oko tyle ile zjem. Przepis bierze udział w akcji kulinarnej: "Warzywa dyniowate w naszej kuchni 2019 część III"

Składniki:
  • 1 garść rukoli
  • 0,5 większego jabłka
  • około 100 g dyni Hokkaido
  • 4 truskawki 
  • 1 łyżka słonecznika
  • 0,5 łyżeczki miodu
  • 0,5 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Wykonanie:
  • Rukolę myję i osuszam, następnie tnę z grubsza nożyczkami bezpośrednio na talerz.
  • Dynię obieram i trę na tarce o średnich oczkach razem z jabłkiem, któremu najczęściej zostawiam skórkę.
  • Jeśli nie chcę żeby jabłko mi ściemniało kropię je sokiem z cytryny.
  • Dynię i jabłko przekładam na rukolę i kroję na nie ćwiartki truskawek oraz przyprószam słonecznikiem, który można uprażyć na suchej patelni. U mnie nieprażony, ponieważ taki lubię smak.
  • Miód, ocet balsamiczny i oliwę z oliwek mieszam razem i polewam otrzymanym sosem sałatkę.


Smacznego!

Komentarze

  1. Świetna, wartościowa jesienna propozycja:). Dziękuję za przyłączenie się do akcji i wspaniały pomysł. Miłego kucharzenia. A.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty