Maślano-budyniowy krem do przełożenia tortu



Witajcie Kochani! Zazwyczaj robię torty śmietanowe, ale ostatnio zostałam poproszona o maślany. Dla mnie najlepszą masą maślaną jest ta z dodatkiem budyniu, najlepiej domowego. Zazwyczaj jest wykorzystywana w ciastach, ale w torcie również świetnie się odnajduje.

Składniki:

  • 600 ml mleka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 300 g masła
  • 3-4 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
  • Do masy budyniowo-maślanej podchodzę dwuetapowo. 
  • Pracę zaczynam od ugotowania budyniu.
  • Do garnka wlewam 400 ml mleka i zagotowuję. W tym czasie, do pozostałego, zimnego mleka dodaję jajko i obie mąki. Dokładnie je w nim rozprowadzając.
  • Gdy mleko zaczyna się gotować rozpuszczam w nim 3 łyżki cukru i dodaję mleczno-mączną mieszankę. Cały czas mieszając trzepaczką gotuję powstały budyń przez około 3 minuty, do momentu aż budyń będzie gęsty. 
  • Ugotowany budyń odstawiam do chłodnego miejsca i czekam aż całkowicie ostygnie.
  • Miękkie masło, zostawiam je w temperaturze pokojowej na 0,5-1 godzinę. 
  • Następnie ucieram je z cukrem pudrem. Gdy będzie jasne i puszyste dodaję po łyżce budyń cały czas miksując. 
  • Masę ubijam aż bedzie jasna i puszysta.
  • Cukier puder dodaję stopniowo, żeby nie przesłodzić masy.


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty