Maślano-budyniowy krem do przełożenia tortu
Witajcie Kochani! Zazwyczaj robię torty śmietanowe, ale ostatnio zostałam poproszona o maślany. Dla mnie najlepszą masą maślaną jest ta z dodatkiem budyniu, najlepiej domowego. Zazwyczaj jest wykorzystywana w ciastach, ale w torcie również świetnie się odnajduje.
Składniki:
- 600 ml mleka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 300 g masła
- 3-4 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
- Do masy budyniowo-maślanej podchodzę dwuetapowo.
- Pracę zaczynam od ugotowania budyniu.
- Do garnka wlewam 400 ml mleka i zagotowuję. W tym czasie, do pozostałego, zimnego mleka dodaję jajko i obie mąki. Dokładnie je w nim rozprowadzając.
- Gdy mleko zaczyna się gotować rozpuszczam w nim 3 łyżki cukru i dodaję mleczno-mączną mieszankę. Cały czas mieszając trzepaczką gotuję powstały budyń przez około 3 minuty, do momentu aż budyń będzie gęsty.
- Ugotowany budyń odstawiam do chłodnego miejsca i czekam aż całkowicie ostygnie.
- Miękkie masło, zostawiam je w temperaturze pokojowej na 0,5-1 godzinę.
- Następnie ucieram je z cukrem pudrem. Gdy będzie jasne i puszyste dodaję po łyżce budyń cały czas miksując.
- Masę ubijam aż bedzie jasna i puszysta.
- Cukier puder dodaję stopniowo, żeby nie przesłodzić masy.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz