Cukierkowa masa do tortów. Tort z michałkami na urodziny lub imieniny dla Michała.


Witajcie Kochani! Przedstawiany dzisiaj torcik był dla mojej Siostry na urodziny, ale jest również świetną alternatywą na imieniny. Masa jest bardzo słodka, jak to z michałkami, ale Siostra lubi te cukierki i mówiła, że masa jest pyszna. Możemy złamać tą słodycz pokrywając biszkopt winnym dżemem, np. porzeczkowym lub wiśniowym lub dodając gorzkiej czekolady do masy.

Składniki na masę
  •  500 ml śmietany 30%
  • 250g cukierków michałków
  • 1 op. śmietan-fixu

Wykonanie:

Śmietanę wlewam do małego garnka i zagotowuję. Następnie ściągam z gazu i do gorącej wrzucam pokruszone cukierki. Chwilę czekam, aż same zaczną się topić, następnie mieszam trzepaczką-rózgą, aż do połączenia składników. Zazwyczaj te czynności wykonuję wieczorem i zostawiam masę pod przykryciem na całą noc w temperaturze pokojowej, można również zostawić na około trzy godziny, należy po prostu obserwować czy jest już zimne. Po wystygnięciu chowam płynną masę do lodówki. Gdy jestem już gotowa do składania tortu, wyjmuję masę, dodaję śmietan-fixa i ubijam do pożądanej konsystencji śmietany. Tak otrzymaną masę można wykorzystać do tortów, a także innych deserów lub do ozdoby muffinek.

Pokazany w tym przepisie tort składa się z jednego białego biszkoptu, w środku jest nasączony oraz przełożony michałkową masą. Na wierzchu jest pokryty bitą śmietaną, ozdobiony michałkami i gorzką czekoladą.





Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty