Sałatka z surową cukinią. Idealna do grilla lub jako przystawka.
Składniki:
- 180 g papryki czerwonej
- 300 g cukinii
- 80 g kalarepki
- 1 torebka kaszy bulgur
- 2 średniej wielkości pomidory
- 2-3 ogórki
- kilka listków bazylii + kilka do ozdoby
- 2 garści natki pietruszki
- kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji
- pieprz, sól
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Pracę zaczynam od ugotowania kaszy bulgur według przepisu na opakowaniu i wystudzeniu jej. Aby kaszę szybko wystudzić rozkładam ją cienko na dużym talerzu lub przekładam do miski, którą zanurzam w zimnej wodzie. Gdy kasza stygnie myję i osuszam warzywa. Kalarepkę i ogórek obieram, cukinię najczęściej wybieram młodą i zrywam ją bezpośrednio przed robieniem sałatki, więc zostawiam ją razem ze skórką. Cukinię i kalarepkę ścieram na tarce o grubych oczkach i odstawiam na sicie, aby pozbyć się nadmiaru soku, szczególnie z cukinii. Paprykę, pomidory i ogórki kroję w miarę drobną kostkę. Natkę pietruszki i bazylię siekam na desce lub tnę drobno nożyczkami. Gdy mam przygotowane wszystkie składniki mieszam je ze sobą, doprawiam do smaku pieprzem i solą oraz jogurtem naturalnym, z którym trzeba uważać, ponieważ cukinia i tak nadal może puścić sok i sałatka wtedy może być za bardzo wodnista.
Komentarze
Prześlij komentarz