Dwie przystawki z patisonem
Mini pizze z patisona
Składniki:
- 2 średniej wielkości patisony
- 200 g gotowanego mięsa z rosołu
- 200 g sosu słodko-kwaśnego
- 1 średniej wielkości papryka
- ok 100 g żółtego sera
- natka pietruszki
- pieprz, sól
Wykonanie:
Do tego dania wybieram raczej młode i o miękkiej skórce patisony. Patisony myję i osuszam, nie obieram ich tylko kroję na około centymetrowe krążki. tak aby ich frywolna falbanka była widoczna. Zostawiam pestki w środku i kawałki patisona oprószam solą i pieprzem z obu stron. Mięso z rosołu oczyszczam z kości i kroję w drobną kostkę, następnie łączę je z sosem słodko-kwaśnym. Paprykę myję i osuszam, kroję tak aby otrzymać krążki. Patisona układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na nim kładę krążek z papryki, który wypełniam farszem mięsnym. Tak przygotowane wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut. W tym czasie trę żółty ser na tarce o grubych oczkach i po tym czasie posypuję nim pizze z patisona. Z serem zapiekam je przez kolejne 20 minut. Podaję posypane natką pietruszki, przypadły mi również do gustu polane jogurtem greckim.
Wytrawne muffinki z patisonem
Składniki:
- 200 g gotowanego mięsa
- 200 g patisona
- 150 g żółtego sera
- 2 szklanki (250 ml) mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pieprz, sól, papryka słodka
- 2 jajka
- 3/4 szklanki (250 ml) mleka
- 1/2 szklanki (250 ml) maślanki
- 3 łyżeczki ulubionej musztardy
Do miski przesiewam mąkę i dodaję proszek do pieczenia oraz przyprawy: sól, pieprz i paprykę. Wszystko dokładnie mieszam, ważne jest żeby teraz dodać przyprawy, wtedy rozprowadzą się doskonale w całym cieście. Mięso z rosołu oczyszczam z kości i kroję w kostkę, dosypuję do mąki i dokładnie mieszam. Ser żółty i patisona, którego myję i obieram, trę na tarce o grubych oczkach. Nie odstawiam patisona do odsączenia tylko dodaje wraz z serem do mąki i dokładnie mieszam. Patisona można również dołączyć do składników mokrych, ale wtedy obawiam się, że będzie źle rozprowadzony w cieście, więc najczęściej dodaję go do składników suchych. Do drugiej miski wbijam 2 jajka, które przez chwilę mieszam, następnie dodaję mleko, maślankę i musztardę. Mieszam bardzo dokładnie, aby wszystko się ze sobą połączyło. Następnie mleczną mieszankę przelewam do miski ze składnikami suchymi i mieszam niedbale. Ciasto przekładam do foremek na muffinki i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Tak naprawdę pamiętajmy zawsze o teście z suchym patyczkiem. Muffinki, jak stwierdził mój Kolega, są idealne do piwa. :) Najczęściej podaję je z sosem słodko-kwaśnym.
Smacznego!
Faktycznie bardzo ciekawy, wykwintny przepis.... Pozdrawiam i dziękuję za przyłączenie się do "dyniowatej" akcji kulinarnej :)
OdpowiedzUsuńWitam. Akcja jest świetna, od razu wiedziałam, że wezmę w niej udział. Pozdrawiam.
Usuń