Sałatka z surową cukinią. Idealna do grilla lub jako przystawka.


Witajcie Kochani! Ta sałatka podbiła serca moim Domownikom i moje również. Jest lekka, a jednocześnie syta po dodaniu kaszy bulgur. Idealnie odnajdzie się przy karkówce z grilla lub kiełbasce z ogniska. Może być również jako przystawka dla gości na stole lub jako przekąska do pracy lub szkoły zamiast kanapki.

Składniki:

  • 180 g papryki czerwonej
  • 300 g cukinii
  • 80 g kalarepki
  • 1 torebka kaszy bulgur
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • 2-3 ogórki
  • kilka listków bazylii + kilka do ozdoby
  • 2 garści natki pietruszki
  • kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji
  • pieprz, sól
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
Wykonanie:

Pracę zaczynam od ugotowania kaszy bulgur według przepisu na opakowaniu i wystudzeniu jej. Aby kaszę szybko wystudzić rozkładam ją cienko na dużym talerzu lub przekładam do miski, którą zanurzam w zimnej wodzie. Gdy kasza stygnie myję i osuszam warzywa. Kalarepkę i ogórek obieram, cukinię najczęściej wybieram młodą i zrywam ją bezpośrednio przed robieniem sałatki, więc zostawiam ją razem ze skórką. Cukinię i kalarepkę ścieram na tarce o grubych oczkach i odstawiam na sicie, aby pozbyć się nadmiaru soku, szczególnie z cukinii. Paprykę, pomidory i ogórki kroję w miarę drobną kostkę. Natkę pietruszki i bazylię siekam na desce lub tnę drobno nożyczkami. Gdy mam przygotowane wszystkie składniki mieszam je ze sobą, doprawiam do smaku pieprzem i solą oraz jogurtem naturalnym, z którym trzeba uważać, ponieważ cukinia i tak nadal może puścić sok i sałatka wtedy może być za bardzo wodnista. 




Smacznego!

Komentarze

Popularne posty