Muffinki bez glutenu i cukru z musem truskawkowym
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- garść orzeszków ziemnych
- 2 garści słonecznika
- 3-4 garści daktyli
- 0,5 łyżeczki sody
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- 400 g jogurtu naturalnego
Składniki odmierzam szklanką o pojemności 250 ml. Jedną szklankę płatków owsianych wsypuję do malaksera i rozdrabniam na grubszą mączkę, przesypuję do miski i dodaję drugą szklankę płatków górskich. Do malaksera dodaję orzeszki ziemne i daktyle rozdrabniam tak, aby były wyczuwane w muffinkach. Do mieszanki płatków owsianych dosypuję posiekane bakalie i słonecznik w całości. Dodaję sodę oczyszczoną i wszystko bardzo dokładnie mieszam. Do muffinek z płatkami jajka powinny być puszyste, więc wbijam je do malaksera i ubijam na puszystą piankę. Przelewam je do drugiej miski i dodaję jogurt oraz rozpuszczone masło. Całość dokładnie mieszam. Następnie dosypuję wymieszane składniki suche i i mieszam niedbale, w cieście mogą być grudki. Z ciasta wyszło mi 13 babeczek. Muffinki piekę w 180 stopniach w funkcji grzanie góra-dół przez 25 minut. Tak naprawdę, piekę do momentu, aż babeczki przejdą tzw. test suchego patyczka. Całość polewam zmiksowanymi truskawkami, takie babeczki są w sam raz do kakao lub kawy.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz