Pikantne muffinki z mieszanką meksykańską
Czy wiecie, że warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Wegier, a groszek z Polskich Kujaw.
Składniki:
- 100 g sera feta
- 150 g jogurtu naturalnego
- 0,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- 0,5 szklanki otrąb orkiszowych
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 puszka (135g) mieszanki warzywnej Mexico Bonduelle
- 150 g ugotowanego mięsa
- 80 g żółtego sera
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki chili
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
- garść koperku
Wykonanie:
Do jednej miski przesiewam mąkę, dosypuję otręby orkiszowe, przyprawy i proszek do pieczenia, które dokładnie ze sobą mieszam. Następnie dodaję odsączoną mieszankę Mexico, bardzo ją lubię ponieważ zawiera kukurydzę, groszek i paprykę, jest w małym opakowaniu, który wykorzystuję na raz i zawiera bardzo mało soku, a dużo warzyw. Do wymieszanej mieszanki z mąką i dodatkami dodaję posiekane drobno mięso, które dokładnie łączę z resztą. Gdy mam gotowe składniki suche do malaksera wlewam jogurt i dodaję ser feta dokładnie je ze sobą miksuję. Następnie dolewam do tego mleko i dodaję masło i jajka, całość pulsacyjnie miksuję. Gotową mieszankę wlewam do wymieszanych składników suchych i niedbale mieszam, mogą być grudki, przelewam do foremek na muffinki i piekę w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni w funkcji góra-dół przez 20 minut. Ja otrzymałam 14 muffinek.
Babeczki podaję z mieszanką sałat i sosem jogurtowo-koperkowym. Do jogurtu dodaję sól do smaku i koperek.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz