Trzy sałatki ze słodkimi ogórkami. Idealne jako przekąska do pracy.
Witajcie Kochani! Czy tylko mi znudziły się ciągłe kanapki w pracy? Na pewno nie. :) Te sałatki to świetna alternatywa przekąski do pracy. Są bardzo syte i w miarę nisko kaloryczne. Kasze są bardzo zdrowe, zawierają dużo białka, witamin i błonnika. Warto je używać w swoich daniach, ponieważ wspomagają pracę naszego układu pokarmowego. Sałatki najczęściej robię wtedy, gdy kasza bulgur lub gryczana zostają np. z obiadu. Gdy mam gotową kaszę bez problemu mogę przygotować te sałatki rano przed wyjściem do pracy, ponieważ nie są czasochłonne.
Ogórkowa sałatka z kaszą bulgur i mozzarellą
Składniki:
- 70g marynowanych pieczarek
- 460g kaszy bulgur
- 140g świeżego ogórka
- 80g mozzarelli
- 70g słodkich ogórków
- natka pietruszki, liście bazylii
- 1 puszka mieszanki meksykańskiej
- sól, pieprz
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Przygotowywanie sałatki zaczynam od ugotowania kaszy według przepisu na opakowaniu. Następnie przekładam na talerz lub do miski i odstawiam ją do ostygnięcia w chłodne miejsce lub wstawiam do miski wypełnionej zimną wodą. W tym czasie zabieram się za mycie świeżego ogórka i krojenie wszystkich składników, które tego wymagają. Liście bazylii i natkę pietruszki siekam drobno nożem lub nożyczkami. Puszkę z mieszanką meksykańską odsączam na sicie. Teraz nie pozostaje mi nic innego tylko sprawdzić czy kasza jest już zimna. Jeśli tak łączę wszystkie składniki ze sobą oraz doprawiam ulubionymi przyprawami i jogurtem naturalnym. Czekam kilka minut, aby smaki się przegryzły i mogę podawać lub przekładam do pojemnika na żywność i pakuję do torebki jako śniadanie do pracy.
Przygotowywanie sałatki zaczynam od ugotowania kaszy według przepisu na opakowaniu. Następnie przekładam na talerz lub do miski i odstawiam ją do ostygnięcia w chłodne miejsce lub wstawiam do miski wypełnionej zimną wodą. W tym czasie zabieram się za mycie świeżego ogórka i krojenie wszystkich składników, które tego wymagają. Liście bazylii i natkę pietruszki siekam drobno nożem lub nożyczkami. Puszkę z mieszanką meksykańską odsączam na sicie. Teraz nie pozostaje mi nic innego tylko sprawdzić czy kasza jest już zimna. Jeśli tak łączę wszystkie składniki ze sobą oraz doprawiam ulubionymi przyprawami i jogurtem naturalnym. Czekam kilka minut, aby smaki się przegryzły i mogę podawać lub przekładam do pojemnika na żywność i pakuję do torebki jako śniadanie do pracy.
![]() |
Sałatka z mięsem i kaszą kus-kus
Składniki:
- 300g słodkich ogórków
- 200g papryki czerwonej
- 300g gotowanego mięsa
- 1 puszka kukurydzy z chili
- 1 szklanka kaszy kus-kus
- papryka słodka, sól, pieprz
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Pracę zaczynam od przygotowania kaszy. Kus-kus jest moją ulubioną kaszą do przygotowywania szybkich sałatek, ponieważ nie trzeba jej gotować, więc postępuję tak jak w przepisie na opakowaniu i odstawiam do wystudzenia. W tym czasie oczyszczam mięso z rosołu z kości i kroję w mniejsze kawałki. Myję paprykę i kroję ją razem ze słodkimi ogórkami w kostkę. Kukurydzę z chili odsączam na sicie i mam już gotowe składniki. Zazwyczaj kaszę również mam już gotową, więc pozostaje połączyć przygotowane składniki i doprawić je ulubionymi przyprawami i jogurtem naturalnym.
Sałatka z kaszą gryczaną i twarogiem
Składniki:
- 320g kaszy gryczanej
- 50g białego sera (twarogu)
- 80g słodkich ogórków
- 50g pomidorów suszonych
- sól. pieprz
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Ta sałatka jest chyba najprostsza. Jak zwykle zaczynam ją od przygotowania kaszy, jeśli jej nie mam. Gdy kasza stygnie ja kroję ogórki i pomidory oraz kruszę twaróg. Wszystkie składniki wraz z wystudzoną kaszą mieszam ze sobą i doprawiam ulubionymi przyprawami, łyżeczką musztardy oraz jogurtem naturalnym.
Ta sałatka jest chyba najprostsza. Jak zwykle zaczynam ją od przygotowania kaszy, jeśli jej nie mam. Gdy kasza stygnie ja kroję ogórki i pomidory oraz kruszę twaróg. Wszystkie składniki wraz z wystudzoną kaszą mieszam ze sobą i doprawiam ulubionymi przyprawami, łyżeczką musztardy oraz jogurtem naturalnym.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz