Słodkie ogórki na zimę
Składniki:
- Solanka:
- 9 szklanek wody
- 1 szklanka soli
2. Zalewa:
- 1 kg cukru
- 6 szklanek (250 ml) wody
- 2 szklanki ( 250 ml) octu
Podane ilości zalewy i solanki wystarcza na około 5 kg ogórków.
Wykonanie:
Pracę zaczynam od zagotowania wody z solą. Ogórki dokładnie myję i lekko osuszam. Następnie biorę jakieś większe naczynie, ja najczęściej sięgam po duży garnek, kroję do niego przygotowane ogórki. Ja najczęściej kroję w podłużne paski, możne również w grubsze, okrągłe plastry. Tak naprawdę kształt w jaki pokroimy ogórki jest obojętny, jednak ja wolę paski, ponieważ łatwiej się je układa w słoikach. Gdy mam już pokrojone ogórki zalewam je przegotowaną i wystudzoną solanką, czyli wodą z solą i odstawiam tak przygotowane na noc lub na co najmniej 4 godziny. W tym czasie zagotowuję zalewę oraz myję i wyparzam słoiki. Gdy ogórki odstały swoje, odsączam je z solanki i przekładam do słoików, następnie zalewam wystudzoną zalewą. Brzegi słoików wycieram, aby nakrętki mogły szczelnie się zakręcić. Następnie pasteryzuję słoiki z ogórkami, gotując je przez około 20 minut, później odstawiam je na ściereczkę, nie przekręcam słoików do góry dnem, aby nakrętki samoczynnie się nie odkręciły.
Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu i przyda się jak nie w tym, to w przyszłym roku. ;)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz