Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Jabłkowa granola z bakaliami

Witajcie Kochani! To moja pierwsza granola jaką robiłam i jedna z ulubionych. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i jak to granola bardzo uniwersalna. Można wykorzystać ją do pralinek, deserów lub koktajli oraz bardziej standardowo z jogurtem naturalnym jako słodkie i zdrowe śniadanie.

Składniki:

5 szklanek płatków owsianych górskich4 łyżki płatków błyskawicznych żytnich2 garści słonecznika2 garści żurawiny3-4 łyżki miodu1 szklanka kompotu z jabłek1 szklanka rozdrobnionych jabłek z kompotu

Wykonanie:
Pracę zaczynam od ugotowania kompotu z jabłek. Jabłka obieram,wydrążam środek i kroję w ósemki, następnie zalewam je wrzątkiem i słodzę do smaku. Najczęściej wykorzystuję już zrobiony kompot, jeśli robię go specjalnie nie czekam aż wystygnie, tylko używam gorącego.Do tego przepisu lubię intensywny kompot, więc daję dużo jabłek i mało wody.Do miski dodaję wszystkie składniki suche, czyli płatki, słonecznik oraz żurawinę.Wszystko dokładnie mieszam, następnie dodaję miód oraz kompot i jabłka.Ja…

Słodkie ogórki na zimę



Witajcie Kochani! Zwlekałam z tym przepisem dosyć długo i teraz jest troszkę mało aktualny, ale tym, którzy go jeszcze nie znają może się przydać w następnym roku, a może nawet teraz będziecie mieli przypływ ogórków. Te ogórki bardzo przypadły mi do gustu, nawet mogę się skusić na stwierdzenie, że dla mnie są lepsze od tradycyjnych korniszonów. Lubię je również za to, że można wykorzystać średnie i większe ogórki, ponieważ i tak do tego przepisu są potrzebne przekrojone.

Składniki:

  1. Solanka:
  • 9 szklanek wody 
  • 1 szklanka soli
     2. Zalewa:
  • 1 kg cukru 
  • 6 szklanek (250 ml) wody
  • 2 szklanki ( 250 ml) octu
Podane ilości zalewy i solanki wystarcza na około 5 kg ogórków.



Wykonanie:

Pracę zaczynam od zagotowania wody z solą. Ogórki dokładnie myję i lekko osuszam. Następnie biorę jakieś większe naczynie, ja najczęściej sięgam po duży garnek, kroję do niego przygotowane ogórki. Ja najczęściej kroję w podłużne paski, możne również w grubsze, okrągłe plastry. Tak naprawdę kształt w jaki pokroimy ogórki jest obojętny, jednak ja wolę paski, ponieważ łatwiej się je układa w słoikach. Gdy mam już pokrojone ogórki zalewam je przegotowaną i wystudzoną solanką, czyli wodą z solą i odstawiam tak przygotowane na noc lub na co najmniej 4 godziny. W tym czasie zagotowuję zalewę oraz myję i wyparzam słoiki. Gdy ogórki odstały swoje, odsączam je z solanki i przekładam do słoików, następnie zalewam wystudzoną zalewą. Brzegi słoików wycieram, aby nakrętki mogły szczelnie się zakręcić. Następnie pasteryzuję słoiki z ogórkami, gotując je przez około 20 minut, później odstawiam je na ściereczkę, nie przekręcam słoików do góry dnem, aby nakrętki samoczynnie się nie odkręciły.

Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu i przyda się jak nie w tym, to w przyszłym roku. ;)



Smacznego!
Róbmy przetwory! Edycja 3.

Komentarze

Popularne posty