Budyń jaglany. Bez nabiału, glutenu i jajek.
Składniki:
- 400 ml soku pomarańczowego Hortex
- 100 ml kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka kakao
- 1 pomarańcza
- 1 kiwi
- sok marchewkowy Hortex
- Do garnka wlewam 200 ml soku pomarańczowego i zagotowuję go.
- W tym czasie płuczę pod bieżącą wodą kaszę jaglaną, którą mierzę filiżanką, biorę pół filiżanki.
- Gdy sok się zagotuje dorzucam wypłukaną kaszę i mieszam dokładnie.
- Gotuję przez 20 minut pod przykryciem, nie podnoszę w tym czasie pokrywki, nie mieszam kaszy.
- Gdy kasza wchłonie cały płyn dolewam kolejne 200 ml soku pomarańczowego Hortex, dodaję kakao i dosyć długo i dokładnie miksuję blenderem-żyrafą.
- Przekładam do miseczki i na wierzchu układam ulubione owoce, u mnie dzisiaj kiwi i pomarańcza.
- Ja już nie dosładzam budyniu dodatkowo, wystarcza mi słodycz soku. Ale można dosłodzić miodem, syropem klonowym czy daktylowym lub cukrem białym lub brązowym.
- Do śniadań najczęściej sięgam po sok marchewkowy Hortex ze względu na wysoką zawartość witaminy A oraz C i E. Przy okazji jest pysznym dopełnieniem mojego śniadania.
Smacznego!
#durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury
Komentarze
Prześlij komentarz