Budyń jaglany. Bez nabiału, glutenu i jajek.


Witajcie Kochani! Budyń jaglany to pomysł na zdrowe i pyszne śniadanie. A ten jest przepyszny i bogaty w witaminę C dzięki dodaniu soku pomarańczowego Hortex. Zaspokaja apetyt na dość długo, więc może być sytym posiłkiem przed pracą lub szkołą. Wystarczy nastawić kaszę i w tym czasie mamy czas na poranne czynności w domu. Jest niebanalnie pyszny, ale banalnie prosty, ponieważ ma tylko trzy składniki. Przepis bierze udział w akcji kulinarnej: " Wiosenny konkurs od Matki Natury".

Składniki:
  • 400 ml soku pomarańczowego Hortex
  • 100 ml kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 pomarańcza
  • 1 kiwi
  • sok marchewkowy Hortex

Wykonanie:
  • Do garnka wlewam 200 ml soku pomarańczowego i zagotowuję go.
  • W tym czasie płuczę pod bieżącą wodą kaszę jaglaną, którą mierzę filiżanką, biorę pół filiżanki.
  • Gdy sok się zagotuje dorzucam wypłukaną kaszę i mieszam dokładnie.
  • Gotuję przez 20 minut pod przykryciem, nie podnoszę w tym czasie pokrywki, nie mieszam kaszy.
  • Gdy kasza wchłonie cały płyn dolewam kolejne 200 ml soku pomarańczowego Hortex, dodaję kakao i dosyć długo i dokładnie miksuję blenderem-żyrafą. 
  • Przekładam do miseczki i na wierzchu układam ulubione owoce, u mnie dzisiaj kiwi i pomarańcza.
  •  Ja już nie dosładzam budyniu dodatkowo, wystarcza mi słodycz soku. Ale można dosłodzić miodem, syropem klonowym czy daktylowym lub cukrem białym lub brązowym.
  • Do śniadań najczęściej sięgam po sok marchewkowy Hortex ze względu na wysoką zawartość witaminy A oraz C i E. Przy okazji jest pysznym dopełnieniem mojego śniadania. 


Smacznego!



 #durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury

Komentarze

Popularne posty