Zielona pasta kanapkowa z brokułów, pora i kaszy
Dlaczego używam mrożonek?
Ponieważ o tej porze wiem, że brokuły bardzo ciężko wyhodować, a te dostępne w sklepach mają dużą ilość konserwantów i przechowywaczy.
Te z mrożonek są zamrażane, wtedy gdy mają najwięcej wartości i świeżości.
Są również wygodniejsze w użytkowaniu, wystarczy wysypać je z woreczka, rozmrozić lub nie i są gotowe do przygotowywania w daniu.
Dodatkową zaletą jest fakt, że nie zepsują się, gdy za długo nie będą używane, ponieważ będą na nas czekać w zamrażarce.
Możemy mieć zawsze zapas ulubionych warzyw.
Składniki:
- 450 g zamrożonych różyczek brokułów firmy Hortex
- około 100 g pora
- 1/2 saszetki kaszy bulgur
- sól, pieprz
- kurkuma
- 1 łyżka oleju
Wykonanie:
- Zazwyczaj do tej pasty używam kaszy, która została mi z obiadu. Ale jeśli nie mam ugotowanej, zaczynam pracę od jej przygotowania. Używam zamiennie kaszę bulgur lub jaglaną.
- Gotuję kaszę według przepisu na opakowaniu.
- Następnie gotuję brokuły według przepisu na opakowaniu przez około 8 minut. Nie rozmrażam ich wcześniej.
- W tym czasie myję i kroję pora na półplastry.
- Rozgrzewam olej na patelni i wrzucam pora. Smażę do momentu aż zmięknie i zeszkli się.
- Następnie dodaję ugotowane brokuły i kaszę. Doprawiam solą, pieprzem i kurkumą.
- Wszystko przekładam do wysokiego naczynia i miksuję blenderem żyrafą.
- Przed podaniem doprawiam pastę do smaku i jest gotowa do zajadania.
- Podaję z marchewką pokrojoną w słupki.
- Do kanapek zawsze sięgam po paprykę lub pomidorki koktajlowe jako dodatek na pastę.
- Do takiego śniadania sięgnęłam po sok bananowy Hortex.
Smacznego!
#durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury.
Komentarze
Prześlij komentarz