Zielona pasta kanapkowa z brokułów, pora i kaszy


Witajcie Kochani! Wiosna trochę płata nam figle jeśli chodzi o pogodę, ale na stole może zawitać w postaci zielonej pasty do kanapek lub marchewki. Jest to moja jedna z najbardziej ulubionych past kanapkowych, a w towarzystwie papryki lub pomidorków koktajlowych smakuje i wygląda wybornie. Można jej używać jako dip do warzyw lub jako pastę do tortilli lub kanapek. U mnie dzisiaj na śniadanie z sokiem bananowym Hortex. W sezonie zimowym lub wczesnowiosennym używam warzyw z mrożonek, dzisiaj sięgnęłam po brokuły-różyczki z firmy Hortex. Przepis bierze udział w akcji kulinarnej: " Wiosenny konkurs od Matki Natury".

Dlaczego używam mrożonek?
Ponieważ o tej porze wiem, że brokuły bardzo ciężko wyhodować, a te dostępne w sklepach mają dużą ilość konserwantów i przechowywaczy.
Te z mrożonek są zamrażane, wtedy gdy mają najwięcej wartości i świeżości.
Są również wygodniejsze w użytkowaniu, wystarczy wysypać je z woreczka, rozmrozić lub nie i są gotowe do przygotowywania w daniu.
Dodatkową zaletą jest fakt, że nie zepsują się, gdy za długo nie będą używane, ponieważ będą na nas czekać w zamrażarce.
Możemy mieć zawsze zapas ulubionych warzyw.


Składniki:
  • 450 g zamrożonych różyczek brokułów firmy Hortex
  • około 100 g pora
  • 1/2 saszetki kaszy bulgur
  • sól, pieprz
  • kurkuma
  • 1 łyżka oleju
Wykonanie:
  • Zazwyczaj do tej pasty używam kaszy, która została mi z obiadu. Ale jeśli nie mam ugotowanej, zaczynam pracę od jej przygotowania. Używam zamiennie kaszę bulgur lub jaglaną.
  • Gotuję kaszę według przepisu na opakowaniu.
  • Następnie gotuję brokuły według przepisu na opakowaniu przez około 8 minut. Nie rozmrażam ich wcześniej.
  • W tym czasie myję i kroję pora na półplastry. 
  • Rozgrzewam olej na patelni i wrzucam pora. Smażę do momentu aż zmięknie i zeszkli się. 
  • Następnie dodaję ugotowane brokuły i kaszę. Doprawiam solą, pieprzem i kurkumą.
  • Wszystko przekładam do wysokiego naczynia i miksuję blenderem żyrafą.
  • Przed podaniem doprawiam pastę do smaku i jest gotowa do zajadania.
  • Podaję z marchewką pokrojoną w słupki. 
  • Do kanapek zawsze sięgam po paprykę lub pomidorki koktajlowe jako dodatek na pastę.
  • Do takiego śniadania sięgnęłam po sok bananowy Hortex.



Smacznego!



 #durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury.

Komentarze

Popularne posty