Dwa sposoby na placuszki z serkiem wiejskim. Proteinowe, zdrowe śniadanie.
I sposób:
Składniki:
- 1 jajko
- 200 ml serka wiejskiego
- garść żurawiny
- garść słonecznika
- 8 łyżek płatków owsianych
- 1 łyżeczka kakao
- masło lub olej do smażenia
Wykonanie:
- Do blendera wrzucam 2 szklanki płatków owsianych i miksuję na grubszą mąkę. Do przepisu nie wykorzystam wszystkiego, ale robię większą ilość przy okazji, w pojemniku będzie czekało na inne pomysły.
- Do tego samego blendera, nie myję go, wbijam jajko i wlewam serek wiejski. Miksuję do momentu uzyskania gładkiej masy.
- Następnie dodaję kakao i zmielone płatki owsiane - 8 łyżek i miksuję do połączenia składników.
- Do tej mieszanki dodaję żurawinę i słonecznik i mieszam dokładnie, już łyżką.
- Gotowe ciasto wykładam namoczoną w zimnej wodzie łyżką na rozgrzaną patelnię z masłem lub olejem. Dla mnie na maśle są lepsze.
- Nie przykrywam patelni, ponieważ kiedyś jak przykryłam placuszki się rozpłynęły na patelni, chociaż była dobrze rozgrzana.
- Placki podaję z bananem.
II sposób:
Składniki:
- 1 jajko
- 300 g serka wiejskiego
- 50 g chałwy
- 3 kostki gorzkiej czekolady
- 11 łyżek płatków owsianych
- masło lub olej do smażenia
Wykonanie:
- Do blendera wbijam jajko i serek owsiany. Tak jak poprzednio miksuję do uzyskania gładkiej masy.
- Następnie dodaję zmielone płatki owsiane i chałwę oraz miksuję do połączenia składników.
- Gorzką czekoladę kroję nożem na mniejsze kawałki, dodaję je do ciasta i dokładnie mieszam.
- Smażę tak jak poprzednie na rozgrzanym oleju lub maśle bez przykrycia.
- Te placuszki podaję polane miodem lub syropem daktylowym.
- Obie wersje smakują mi zarówno na ciepło jak i na zimno, więc są świetnym pomysłem na przekąskę na wynos.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz