Chlebek bananowy
Witajcie Kochani! Ten chlebek bardzo przypadł do gustu mojej rodzinie. Jest wilgotny, dzięki temu na długo utrzymuje smak i świeżość. Jest idealny na śniadanie w towarzystwie konfitury lub samodzielnie w roli przekąski. Dla mnie smak cynamonu ewidentnie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Dlatego chlebek w tej wersji najczęściej piekę w okresie Bożonarodzeniowym. Przepis bierze udział w akcji kulinarnej Ambition: "Święta z dbałością"
Składniki:
- 4 jajka
- 4 banany
- 100 g masła
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 1-2 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Do miski wbijam 4 całe jajka i dokładnie je ubijam z cukrem, co najmniej 5 minut.
- Gdy jajka pojaśnieją, dodaję roztopione, ale nie gorące, masło. Miksuję tylko do połączenia składników.
- Do mieszanki jajek i masła dodaję rozgniecione widelcem banany, które muszą być bardzo dojrzałe, wtedy są słodkie.
- Następnie dodaję płatki owsiane oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wszystko delikatnie mieszam za pomocą łyżki.
- Ciasto piekę w keksówce, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, w funkcji grzanie góra-dół, przez 50 minut. Na koniec sprawdzam czy patyczek wbity w ciasto jest suchy. Jeśli tak wyjmuję chlebek do przestygnięcia na kratkę.
- Czasami zamieniam połowę szklanki płatków owsianych na drobno posiekane orzechy włoskie.
- Podaję z konfiturami, tahini i miodem lub twarożkiem.
- Dzisiaj jednak podałam z jabłkami uprażonymi z cynamonem. Ja pominęłam cukier, ponieważ moje jabłka są bardzo słodkie, ale śmiało możecie dodać cukru trzcinowego lub białego do smaku.
- Do upieczenia ciasta wybrałam keksówkę Lukrecję o wymiarach 35x13 firmy Ambition.
- Do uprażenia jabłek z cynamonem wybrałam rondel z powłoką ceramiczną Fusion Fresh Taupe.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz