Lemon curd
- 4,5 cytryny
- 6 jajek
- 110 g cukru
- 200 g masła
- Bardzo duża ilość osób zaczyna pracę przy lemon curdzie od ubicia jajek na parze.
- Ja kiedy gdzieś podejrzałam inną metodę, która u mnie się sprawdza.
- Krem przygotowuję w rondelku z powłoką ceramiczną Fusion Fresh Taupe. Ostatni mój nabytek i po prostu się w nim zakochałam, jest poręczny, łatwo się myję, używam go do wszystkiego.
- Rondelek umieszczam nad parą wodną. Na początku przygotowałam sobie większy garnek na kuchenkę, ale później zmieniłam go na inny rondelek. Bardzo fajnie się to sprawdziło, rondelki miały podobne średnice i ten na górze stał stabilnie.
- Do rondelka na parze wlewam sok z cytryn i dodaję otartą z nich skórkę oraz cukier. U mnie ten krem jest przyjemnie kwaśny, więc możecie dodać więcej cukru do smaku. Mieszam zawartość garnka do rozpuszczenia się cukru i wrzucam masło.
- Gdy tłuszcz prawie się rozpuścił dodaję przez sitko rozkłócone jajka, cały czas przy tym mieszam składniki za pomocą trzepaczki.
- Gdy mam już wszystkie składniki w rondelku ubijam krem za pomocą trzepaczki przez co najmniej 15 minut.
- Cały czas stoję i mieszam, nie odchodzę od garnka, aż nie uzyskam konsystencji budyniu. Ja zazwyczaj ustawiam sobie czas na 15 minut i to w zupełności wystarczy.
- Gotowy krem przelewam do słoiczka, studzę i następnie chłodzę w lodówce najlepiej przez całą noc.
- Po tym czasie krem jest gotowy do użycia.
- Jeśli, mimo tego,że cały czas mieszaliśmy w kremie mamy grudki, ja kiedyś miałam ścięte fragmenty białka, to przecieramy go przez sitko. Otrzymujemy wtedy gładziutki krem, idealny do deseru.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz