Czekoladowe muffinki z miętą
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g roztopionej czekolady ( u mnie mieszanka gorzkiej i mlecznej)
- 3 gałązki mięty
- 2 jajka
- 150 ml śmietany 30% do dekoracji
Wykonanie:
Składniki odmierzam szklanką o pojemności 250 ml. Do jednej miski wsypuję mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszam. Do malaksera wlewam mleko i listki mięty. Przez chwilę miksuję i dodaję roztopioną czekoladę z olejem kokosowym. Gdy dokładnie się połączą ze sobą dodaję dwa jajka i przez chwilę miksuję. Zawartość malaksera przelewam do większej miski, dosypuję wymieszane składniki suche i mieszam niedbale. Z podanych składników wyszło mi 13 babeczek. Muffinki piekę w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni, w funkcji grzanie góra-dół przez 20 minut. Sprawdzam czy są upieczone za pomocą testu suchego patyczka. Babeczki ozdabiam bitą śmietaną.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz