Dwie sałatki idealne jako przekąska na wynos!
Sałatka z makaronem, kotletami mielonymi i warzywami
Składniki:
- 1 szklanka zielonej fasoli szparagowej
- 1 szklanka makaronu ( u mnie orkiszowy)
- 3-4 kotlety mielone
- 1 papryka czerwona
- 4-5 łyżek kukurydzy
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz czarny
- garść natki pietruszki
Wykonanie:
Makaron gotuję jak w przepisie na opakowaniu, tak aby był al dente, tak samo robię z fasolą. Kotlety i paprykę kroję w paski podobne do makaronu i fasoli. Wystudzony makaron i fasolę wrzucam do większej miski, następnie dodaję kotlety, paprykę i kukurydzę. W osobnej misce mieszam jogurt z majonezem, solą i pieprzem oraz natką pietruszki. Powstały sos mieszam z resztą składników. Podaję posypane szczypiorkiem.
Wiosenna sałatka z kaszą jaglaną
Składniki:
- 5-6 łyżek kaszy jaglanej
- ok. 50 g twarogu
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1/3 ogórka szklarniowego
- 2-3 rzodkiewki
- garść szczypioru
- łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Wykonanie:
Na talerz rozkładam kaszę jaglaną i posypuję twarogiem. Rzodkiewkę i ogórki kroję w plastry, pomidorki przekrawam na pól i układam na twarogu. Posypuję szczypiorem i polewam wymieszaną z przyprawami oliwą.
Smacznego!
Smacznie! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
Usuń