Zupa ze stokrotkami
Witajcie Kochani! Stokrotkowy zawrót głowy ciągle trwa. Mój Mąż stwierdził że wykorzystam wszystkie stokrotki w celach kulinarnych, ale na szczęście jest ich jeszcze sporo, więc mogę się nadal cieszyć ich widokiem w ogródku. Zupa wyszła bardzo dobra, gotowane stokrotki mają bardziej intensywny smak niż smażone, więc na początek proponuję spróbować z mniejszą ilością stokrotek, ponieważ w mojej zupie było ich sporo. Jeśli nie jesteście przekonani do stokrotek to i tak zachęcam do jej przygotowania, ponieważ jest szybka w przygotowaniu i naprawdę pyszna.
Składniki:
- 70 g stokrotek
- 1 duży batat ( lub dwa małe)
- 1 awokado
- 3-4 gałązki selera naciowego
- 1 mała cebula
- 2 garści szczypioru czosnkowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- sól, czarny pieprz
Wykonanie:
W garnku rozgrzewam olej kokosowy i podsmażam na nim przez chwilę cebulę, selera i szczypiorek. Gdy cebula się zeszkli dodaję batata i przez chwilę duszę. Następnie dolewam 2 litry wody, gotuję aż bataty będą mi odpowiadały miękkością i dodaję z grubsza rozgniecione awokado. Czekam, aż zupa się zagotuję, zdejmuję na chwilę z ognia i miksuję blenderem do uzyskania kremu. Do zupy-krem dodaję umyte i osuszone stokrotki (całe kwiaty, także ogonki), doprawiam do smaku i gotuję tak przez około 2 minuty. Kilka stokrotek zostawiam do ozdobienia zupy.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz