Dwie proste sałatki do grilla
Witajcie Kochani! Dzisiaj propozycja sałatek, które lubię robić gdy urządzamy grilla. Wiosna stwarza nam okazje do robienia sałatek z dodatkiem świeżych warzyw takich jak ogórki, papryka czy pomidory. Zachęcam do zabawy z tymi warzywami, ponieważ można zrobić wiele ciekawych kompozycji smakowych z ich udziałem.
Prosta sałatka ryżowa
Składniki:
Prosta sałatka ryżowa
Składniki:
- 280 g ugotowanego ryżu
- 150 g papryki
- 400 g ogórka
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju z chili
- garść koperku
Gotuję ryż, tzn. ja używam ryżu, który został mi z obiadu. Jeśli gotowałabym specjalnie, to najlepiej jedną saszetkę ryżu. Ogórka i paprykę kroję w miarę drobną kosteczkę. Ogórki obieram, ponieważ nie mam zaufania do kupnych, ale jak będę miała swoje to myślę, że nie będę ich obierać. Sałatkę doprawiam do smaku olejem z chili i solą oraz dodaję garść koperku.
Sałatka z grillowanym batatem i mleczem
Składniki:
Składniki:
- 1 średniej wielkości batat
- 1 główka sałaty lodowej
- garść młodych liści mleczu
- garść szczypiorku
- garść szczypiorku z czosnku
- 1 papryka czerwona
- 3-4 pomidory
- sól, olej z chili
Wykonanie:
Pracę zaczynam od umycia, obrania i grillowania batata na patelni lub w elektrycznym grillu. Sałatę i i resztę warzyw myję i osuszam. Sałatę lodową rwę na mniejsze kawałki. Liście mleczu oraz szczypiorki kroję w miarę drobno, w moim przypadku nożyczkami. Miałam podłużną, w miarę cienką paprykę, więc pokroiłam ją w krążki, a pomidory w kostkę. Warzywa mieszam ze sobą, następnie dodaję ostygniętego batata. Sałatkę doprawiam do smaku, tak jak w poprzedniej wersji solą i olejem z chili.
Pracę zaczynam od umycia, obrania i grillowania batata na patelni lub w elektrycznym grillu. Sałatę i i resztę warzyw myję i osuszam. Sałatę lodową rwę na mniejsze kawałki. Liście mleczu oraz szczypiorki kroję w miarę drobno, w moim przypadku nożyczkami. Miałam podłużną, w miarę cienką paprykę, więc pokroiłam ją w krążki, a pomidory w kostkę. Warzywa mieszam ze sobą, następnie dodaję ostygniętego batata. Sałatkę doprawiam do smaku, tak jak w poprzedniej wersji solą i olejem z chili.
Komentarze
Prześlij komentarz