Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort z owocami. Jak zbudować tort śmietanowy.

Witajcie Kochani! Ostatnio miałam pytanie o proporcje w torcie, więc postanowiłam napisać o tym posta. Torty ostatnio stały się dla mnie taką pasją, że muffinki niestety poszły troszkę w odstawkę, ale nadal mam do nich sentyment. Niestety chociaż to był tort dla mojej Siostry nie uchwyciłam go jak wyglądał w środku, ale Wszystkim smakował (tak przynajmniej mówili), więc z przekonaniem polecam.

Składniki na tort:

1 biszkopt z sześciu jajek1 litr śmietany 36%250g mascarpone4 łyżki cukru pudru3 łyżki ulubionego dżemu100g ulubionej czekolady
Wykonanie tortu: Pracę zaczynam od upieczenia biszkoptu ciemnego lub jasnego. Tutaj znajdziecie wskazówki jak je przygotować. Ja swój piekłam w tortownicy o średnicy 24cm.Biszkopt dzielę na trzy części i nasączam ulubionym ponczem. Do miski wlewam 600g śmietany 36% oraz opakowanie mascarpone i 3 łyżki cukru pudru. Ubijam w robocie lub mikserem, aż masa będzie sztywna, a wszystkie składniki wymieszane.Na pierwszy biszkopt smaruję dżem, następnie 1/3 uzy…

Sos czekoladowy

Witajcie Kochani! Sos czekoladowy jest świetną dekoracją różnych deserów: m. in. lodów, ciast, owoców z bitą śmietaną, a także naleśników. Wszyscy fani czekolady będą nim zachwyceni (wiem to po sobie) :) Warto zrobić go samemu w domu, ponieważ nie zawiera konserwantów.



Składniki:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki kakao
  • 2 szklanki cukru

Wykonanie:

Do rondelka wlewam wodę i mleko, następnie dosypuję kakao i cukier. Taką mieszankę gotuję na średnim gazie przez ok 13 minut często mieszając, aby nie wykipiało, najlepiej trzepaczką- rózgą. Sos wyraźnie zgęstnieje, ale nadal będzie lejący. Wystudzony sos przechowuję w lodówce, w zamkniętym słoiku i zużywam go w przeciągu dwóch tygodni. 





Smacznego!

Komentarze

  1. Jako koneser czekolady mogę powiedzieć, że spróbowałem i potwiedzam...jest wyborna! Lepszej dawno nie jadłem!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty