Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Jabłkowa granola z bakaliami

Witajcie Kochani! To moja pierwsza granola jaką robiłam i jedna z ulubionych. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i jak to granola bardzo uniwersalna. Można wykorzystać ją do pralinek, deserów lub koktajli oraz bardziej standardowo z jogurtem naturalnym jako słodkie i zdrowe śniadanie.

Składniki:

5 szklanek płatków owsianych górskich4 łyżki płatków błyskawicznych żytnich2 garści słonecznika2 garści żurawiny3-4 łyżki miodu1 szklanka kompotu z jabłek1 szklanka rozdrobnionych jabłek z kompotu

Wykonanie:
Pracę zaczynam od ugotowania kompotu z jabłek. Jabłka obieram,wydrążam środek i kroję w ósemki, następnie zalewam je wrzątkiem i słodzę do smaku. Najczęściej wykorzystuję już zrobiony kompot, jeśli robię go specjalnie nie czekam aż wystygnie, tylko używam gorącego.Do tego przepisu lubię intensywny kompot, więc daję dużo jabłek i mało wody.Do miski dodaję wszystkie składniki suche, czyli płatki, słonecznik oraz żurawinę.Wszystko dokładnie mieszam, następnie dodaję miód oraz kompot i jabłka.Ja…

Sos czekoladowy

Witajcie Kochani! Sos czekoladowy jest świetną dekoracją różnych deserów: m. in. lodów, ciast, owoców z bitą śmietaną, a także naleśników. Wszyscy fani czekolady będą nim zachwyceni (wiem to po sobie) :) Warto zrobić go samemu w domu, ponieważ nie zawiera konserwantów.



Składniki:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki kakao
  • 2 szklanki cukru

Wykonanie:

Do rondelka wlewam wodę i mleko, następnie dosypuję kakao i cukier. Taką mieszankę gotuję na średnim gazie przez ok 13 minut często mieszając, aby nie wykipiało, najlepiej trzepaczką- rózgą. Sos wyraźnie zgęstnieje, ale nadal będzie lejący. Wystudzony sos przechowuję w lodówce, w zamkniętym słoiku i zużywam go w przeciągu dwóch tygodni. 





Smacznego!

Komentarze

  1. Jako koneser czekolady mogę powiedzieć, że spróbowałem i potwiedzam...jest wyborna! Lepszej dawno nie jadłem!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty