Sos czekoladowy

Witajcie Kochani! Sos czekoladowy jest świetną dekoracją różnych deserów: m. in. lodów, ciast, owoców z bitą śmietaną, a także naleśników. Wszyscy fani czekolady będą nim zachwyceni (wiem to po sobie) :) Warto zrobić go samemu w domu, ponieważ nie zawiera konserwantów.



Składniki:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki kakao
  • 2 szklanki cukru

Wykonanie:

Do rondelka wlewam wodę i mleko, następnie dosypuję kakao i cukier. Taką mieszankę gotuję na średnim gazie przez ok 13 minut często mieszając, aby nie wykipiało, najlepiej trzepaczką- rózgą. Sos wyraźnie zgęstnieje, ale nadal będzie lejący. Wystudzony sos przechowuję w lodówce, w zamkniętym słoiku i zużywam go w przeciągu dwóch tygodni. 





Smacznego!

Komentarze

  1. Jako koneser czekolady mogę powiedzieć, że spróbowałem i potwiedzam...jest wyborna! Lepszej dawno nie jadłem!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty