Sos czekoladowy
Witajcie Kochani! Sos czekoladowy jest świetną dekoracją różnych deserów: m. in. lodów, ciast, owoców z bitą śmietaną, a także naleśników. Wszyscy fani czekolady będą nim zachwyceni (wiem to po sobie) :) Warto zrobić go samemu w domu, ponieważ nie zawiera konserwantów.
Składniki:
Składniki:
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki kakao
- 2 szklanki cukru
Wykonanie:
Do rondelka wlewam wodę i mleko, następnie dosypuję kakao i cukier. Taką mieszankę gotuję na średnim gazie przez ok 13 minut często mieszając, aby nie wykipiało, najlepiej trzepaczką- rózgą. Sos wyraźnie zgęstnieje, ale nadal będzie lejący. Wystudzony sos przechowuję w lodówce, w zamkniętym słoiku i zużywam go w przeciągu dwóch tygodni.
Pyszności! ;)
OdpowiedzUsuńJako koneser czekolady mogę powiedzieć, że spróbowałem i potwiedzam...jest wyborna! Lepszej dawno nie jadłem!
OdpowiedzUsuń