Sos słodko-kwaśny z cukinii
Składniki:
- 3 kg cukinii
- 4 duże cebule
- 4 duże czerwone papryki
- 800 g przecieru pomidorowego
- 1 szklanka (250 ml) octu 10%
- 3 szklanki (250 ml) cukru
- 5-6 listków świeżej bazylii
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 0,5 łyżki chili
- 0,5 łyżki pieprzu czarnego
- 1 łyżka curry
- 2 płaskie łyżki soli
Wykonanie:
Cukinię i cebulę myję i obieram, z papryki usuwam gniazda nasienne i starannie myję. Wszystkie warzywa kroję w miarę drobną kostkę i wrzucam do dużej miski lub garnka. Zasypuję solą i odstawiam na całą noc, aż puszczą soki. Rano warzywa starannie odciskam i przekładam do dużego garnka. Dodaję ocet i cukier, gotuję około 25 minut, następnie dodaję przyprawy i koncentrat pomidorowy, wszystko gotuję około 15 minut. Gdy warzywa są już miękkie i odpowiadają mi smakiem przekładam sos do wyparzonych słoików. Przez cały czas nie zdejmuję sosu z ognia, gorący przekładam do słoików i szybko zakręcam. Już nie pasteryzuję ich, same zassą się pod wpływem ciepła sosu. Z podanych proporcji wychodzi mi około 6 słoików litrowych.
Smacznego!
Sos coś fantastycznego mój ulubiony
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
Usuń