Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Jabłkowa granola z bakaliami

Witajcie Kochani! To moja pierwsza granola jaką robiłam i jedna z ulubionych. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i jak to granola bardzo uniwersalna. Można wykorzystać ją do pralinek, deserów lub koktajli oraz bardziej standardowo z jogurtem naturalnym jako słodkie i zdrowe śniadanie.

Składniki:

5 szklanek płatków owsianych górskich4 łyżki płatków błyskawicznych żytnich2 garści słonecznika2 garści żurawiny3-4 łyżki miodu1 szklanka kompotu z jabłek1 szklanka rozdrobnionych jabłek z kompotu

Wykonanie:
Pracę zaczynam od ugotowania kompotu z jabłek. Jabłka obieram,wydrążam środek i kroję w ósemki, następnie zalewam je wrzątkiem i słodzę do smaku. Najczęściej wykorzystuję już zrobiony kompot, jeśli robię go specjalnie nie czekam aż wystygnie, tylko używam gorącego.Do tego przepisu lubię intensywny kompot, więc daję dużo jabłek i mało wody.Do miski dodaję wszystkie składniki suche, czyli płatki, słonecznik oraz żurawinę.Wszystko dokładnie mieszam, następnie dodaję miód oraz kompot i jabłka.Ja…

Sos słodko-kwaśny z cukinii



Witajcie Kochani! Lato to czas przetworów, u mnie w tym roku jak nigdy robię ich bardzo mało, dlatego że mam jeszcze zapasy po poprzednich wakacjach. Jednak ten sos "wychodzi" z piwnicy bardzo szybko, dlatego chętnie go robię i prezentuję tutaj. Sos wykorzystuję bardzo w wielu daniach, zacząwszy od przekąski na daniach głównych kończąc. Nadają się makaronu, ryżu, pizzy, a także do kanapki lub na grilla zamiast ketchupu. Jest to bardzo fajne wykorzystanie cukinii, gdy ma się jej sporo na ogródku. Przepis beirze udział w akcji kulinarnej "Róbmy przetwory".


Składniki:

  • 3 kg cukinii
  • 4 duże cebule
  • 4 duże czerwone papryki
  • 800 g przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka (250 ml) octu 10%
  • 3 szklanki (250 ml) cukru
  • 5-6 listków świeżej bazylii
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżki chili
  • 0,5 łyżki pieprzu czarnego
  • 1 łyżka curry
  • 2 płaskie łyżki soli

Wykonanie:

Cukinię i cebulę myję i obieram, z papryki usuwam gniazda nasienne i starannie myję. Wszystkie warzywa kroję w miarę drobną kostkę i wrzucam do dużej miski lub garnka. Zasypuję solą i odstawiam na całą noc, aż puszczą soki. Rano warzywa starannie odciskam i przekładam do dużego garnka. Dodaję ocet i cukier, gotuję około 25 minut, następnie dodaję przyprawy i koncentrat pomidorowy, wszystko gotuję około 15 minut. Gdy warzywa są już miękkie i odpowiadają mi smakiem przekładam sos do wyparzonych słoików. Przez cały czas nie zdejmuję sosu z ognia, gorący przekładam do słoików i szybko zakręcam. Już nie pasteryzuję ich, same zassą się pod wpływem ciepła sosu. Z podanych proporcji wychodzi mi około 6 słoików litrowych.





Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty