Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort z owocami. Jak zbudować tort śmietanowy.

Witajcie Kochani! Ostatnio miałam pytanie o proporcje w torcie, więc postanowiłam napisać o tym posta. Torty ostatnio stały się dla mnie taką pasją, że muffinki niestety poszły troszkę w odstawkę, ale nadal mam do nich sentyment. Niestety chociaż to był tort dla mojej Siostry nie uchwyciłam go jak wyglądał w środku, ale Wszystkim smakował (tak przynajmniej mówili), więc z przekonaniem polecam.

Składniki na tort:

1 biszkopt z sześciu jajek1 litr śmietany 36%250g mascarpone4 łyżki cukru pudru3 łyżki ulubionego dżemu100g ulubionej czekolady
Wykonanie tortu: Pracę zaczynam od upieczenia biszkoptu ciemnego lub jasnego. Tutaj znajdziecie wskazówki jak je przygotować. Ja swój piekłam w tortownicy o średnicy 24cm.Biszkopt dzielę na trzy części i nasączam ulubionym ponczem. Do miski wlewam 600g śmietany 36% oraz opakowanie mascarpone i 3 łyżki cukru pudru. Ubijam w robocie lub mikserem, aż masa będzie sztywna, a wszystkie składniki wymieszane.Na pierwszy biszkopt smaruję dżem, następnie 1/3 uzy…

Sos słodko-kwaśny z cukinii



Witajcie Kochani! Lato to czas przetworów, u mnie w tym roku jak nigdy robię ich bardzo mało, dlatego że mam jeszcze zapasy po poprzednich wakacjach. Jednak ten sos "wychodzi" z piwnicy bardzo szybko, dlatego chętnie go robię i prezentuję tutaj. Sos wykorzystuję bardzo w wielu daniach, zacząwszy od przekąski na daniach głównych kończąc. Nadają się makaronu, ryżu, pizzy, a także do kanapki lub na grilla zamiast ketchupu. Jest to bardzo fajne wykorzystanie cukinii, gdy ma się jej sporo na ogródku. Przepis beirze udział w akcji kulinarnej "Róbmy przetwory".


Składniki:

  • 3 kg cukinii
  • 4 duże cebule
  • 4 duże czerwone papryki
  • 800 g przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka (250 ml) octu 10%
  • 3 szklanki (250 ml) cukru
  • 5-6 listków świeżej bazylii
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżki chili
  • 0,5 łyżki pieprzu czarnego
  • 1 łyżka curry
  • 2 płaskie łyżki soli

Wykonanie:

Cukinię i cebulę myję i obieram, z papryki usuwam gniazda nasienne i starannie myję. Wszystkie warzywa kroję w miarę drobną kostkę i wrzucam do dużej miski lub garnka. Zasypuję solą i odstawiam na całą noc, aż puszczą soki. Rano warzywa starannie odciskam i przekładam do dużego garnka. Dodaję ocet i cukier, gotuję około 25 minut, następnie dodaję przyprawy i koncentrat pomidorowy, wszystko gotuję około 15 minut. Gdy warzywa są już miękkie i odpowiadają mi smakiem przekładam sos do wyparzonych słoików. Przez cały czas nie zdejmuję sosu z ognia, gorący przekładam do słoików i szybko zakręcam. Już nie pasteryzuję ich, same zassą się pod wpływem ciepła sosu. Z podanych proporcji wychodzi mi około 6 słoików litrowych.





Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty