Syrop daktylowy
Składniki:
- 300 g suszonych daktyli
- 500 ml wody
Wykonanie:
- Daktyle płuczę i tak przygotowane przekładam do garnka i zalewam wodą.
- Daktyle moczę w wodzie przez około pół godziny. Nie wiem do końca czy to potrzebne, ale raczej tego nie omijam.
- Następnie zagotowuję daktyle i miksuję blenderem-żyrafą, ale nie na papkę tylko na grubsze kawałki daktyli.
- Otrzymaną "masę" przecieram przez sito.
- To co uzyskaliśmy z połową tego co zostało na sitku ponownie zagotowuję, miksuję i przecieram.
- Sok po ponownym przecieraniu przez sito gotuję przez około 20 minut, aż woda odparuje i sok wyraźnie zgęstnieje. Otrzymuję około 250 ml syropu.
Tak uzyskany syrop używam do różnego rodzaju deserów, ciast czy koktajli.
Komentarze
Prześlij komentarz