Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort z owocami. Jak zbudować tort śmietanowy.

Witajcie Kochani! Ostatnio miałam pytanie o proporcje w torcie, więc postanowiłam napisać o tym posta. Torty ostatnio stały się dla mnie taką pasją, że muffinki niestety poszły troszkę w odstawkę, ale nadal mam do nich sentyment. Niestety chociaż to był tort dla mojej Siostry nie uchwyciłam go jak wyglądał w środku, ale Wszystkim smakował (tak przynajmniej mówili), więc z przekonaniem polecam.

Składniki na tort:

1 biszkopt z sześciu jajek1 litr śmietany 36%250g mascarpone4 łyżki cukru pudru3 łyżki ulubionego dżemu100g ulubionej czekolady
Wykonanie tortu: Pracę zaczynam od upieczenia biszkoptu ciemnego lub jasnego. Tutaj znajdziecie wskazówki jak je przygotować. Ja swój piekłam w tortownicy o średnicy 24cm.Biszkopt dzielę na trzy części i nasączam ulubionym ponczem. Do miski wlewam 600g śmietany 36% oraz opakowanie mascarpone i 3 łyżki cukru pudru. Ubijam w robocie lub mikserem, aż masa będzie sztywna, a wszystkie składniki wymieszane.Na pierwszy biszkopt smaruję dżem, następnie 1/3 uzy…

Ganache + ciasto


Witajcie Kochani! Jest dużo przepisów na ganache, ale ja odnalazłam swoje proporcje, które mi odpowiadają smakiem. W tej wersji krem nie jest przesłodzony ani za gorzki. Dla mnie i dla moich Degustatorów jest w sam raz. :) Moja Siostra powiedziała, że dla Niej mam robić torty tylko z ganachem. Ja jednak wolę łączyć go ze śmietaną na przemian, chociaż sam również jest bardzo dobry. Ciasto idealnie pasuje jako poczęstunek dla Mam w Dniu Ich Święta połączonym z serdecznymi życzeniami.

Składniki:

  • 330 ml śmietanki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 300 g mlecznej czekolady

Wykonanie:

W mniejszym garnku zagotowuję śmietankę, następnie zdejmuję garnek z palnika i wrzucam czekoladę. Tak jak w przypadku polewy nie mieszam ich od razu, czekam aż zaczną się rozpuszczać, dopiero wtedy dokładnie je mieszam. Gdy masa przestygnie przelewam ją do naczynia ze szczelną pokrywką. Po całkowitym wystygnięciu masę zamykam i chowam do lodówki. Najlepiej ganache zrobić co najmniej dzień przed przygotowaniem tortu lub innego ciasta, które będziemy przekładać. Aby ganache dobrze się rozsmarowywał na biszkopcie, moczę nóż w zimnej wodzie, wtedy nie przylepia się do masy. 

Ciasto czekoladowe z ganachem, bitą śmietaną i brzoskwiniami.







Smacznego! 

A Wszystkim Mamom z okazji Waszego Święta życzę samych sukcesów, mniej zmartwień i więcej cierpliwości dla swoich pociech. Wszystkiego Dobrego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty