Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Jabłkowa granola z bakaliami

Witajcie Kochani! To moja pierwsza granola jaką robiłam i jedna z ulubionych. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i jak to granola bardzo uniwersalna. Można wykorzystać ją do pralinek, deserów lub koktajli oraz bardziej standardowo z jogurtem naturalnym jako słodkie i zdrowe śniadanie.

Składniki:

5 szklanek płatków owsianych górskich4 łyżki płatków błyskawicznych żytnich2 garści słonecznika2 garści żurawiny3-4 łyżki miodu1 szklanka kompotu z jabłek1 szklanka rozdrobnionych jabłek z kompotu

Wykonanie:
Pracę zaczynam od ugotowania kompotu z jabłek. Jabłka obieram,wydrążam środek i kroję w ósemki, następnie zalewam je wrzątkiem i słodzę do smaku. Najczęściej wykorzystuję już zrobiony kompot, jeśli robię go specjalnie nie czekam aż wystygnie, tylko używam gorącego.Do tego przepisu lubię intensywny kompot, więc daję dużo jabłek i mało wody.Do miski dodaję wszystkie składniki suche, czyli płatki, słonecznik oraz żurawinę.Wszystko dokładnie mieszam, następnie dodaję miód oraz kompot i jabłka.Ja…

Ganache + ciasto


Witajcie Kochani! Jest dużo przepisów na ganache, ale ja odnalazłam swoje proporcje, które mi odpowiadają smakiem. W tej wersji krem nie jest przesłodzony ani za gorzki. Dla mnie i dla moich Degustatorów jest w sam raz. :) Moja Siostra powiedziała, że dla Niej mam robić torty tylko z ganachem. Ja jednak wolę łączyć go ze śmietaną na przemian, chociaż sam również jest bardzo dobry. Ciasto idealnie pasuje jako poczęstunek dla Mam w Dniu Ich Święta połączonym z serdecznymi życzeniami.

Składniki:

  • 330 ml śmietanki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 300 g mlecznej czekolady

Wykonanie:

W mniejszym garnku zagotowuję śmietankę, następnie zdejmuję garnek z palnika i wrzucam czekoladę. Tak jak w przypadku polewy nie mieszam ich od razu, czekam aż zaczną się rozpuszczać, dopiero wtedy dokładnie je mieszam. Gdy masa przestygnie przelewam ją do naczynia ze szczelną pokrywką. Po całkowitym wystygnięciu masę zamykam i chowam do lodówki. Najlepiej ganache zrobić co najmniej dzień przed przygotowaniem tortu lub innego ciasta, które będziemy przekładać. Aby ganache dobrze się rozsmarowywał na biszkopcie, moczę nóż w zimnej wodzie, wtedy nie przylepia się do masy. 

Ciasto czekoladowe z ganachem, bitą śmietaną i brzoskwiniami.







Smacznego! 

A Wszystkim Mamom z okazji Waszego Święta życzę samych sukcesów, mniej zmartwień i więcej cierpliwości dla swoich pociech. Wszystkiego Dobrego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty