Migdałowe muffinki bez jajek
Witajcie Kochani! Dzisiaj propozycja pysznych muffinek z migdałową nutą. Fajny pomysł na niedzielny deser w ogrodzie lub na balkonie z małą czarną kawą. Lubię robić muffinki z bananami, ponieważ dzięki nim naprawdę fajnie wyrastają i są fajnie wilgotne.
- 2 szklanki maki pszennej
- 100 g czekolady mlecznej z migdałami
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 średniej wielkości banan
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 szklanka napoju migdałowego
- 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- barwnik czerwony
- 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Czekoladę z migdałami siekam na mniejsze kawałki, tak aby było kawałeczki czekolady były widoczne w cieście. Do jednej miski wsypuję mąkę, cukier, proszek do pieczenia i posiekaną czekoladę. Dokładnie mieszam składniki ze sobą. Do drugiej miski wlewam napój migdałowy, roztopiony olej kokosowy i rozgniecionego widelcem banana. Dokładnie mieszam rózgą, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie do powstałego płynu wsypuję mąkę zmieszaną z innymi składnikami i niedbale łączę ze sobą. Powstałą masę wylewam do foremek na muffinki i wkładam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut, w funkcji góra-dół.
Gdy babeczki wystygną, ubijam śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Gdy jest już ubita dodaję barwnik i miksuję jeszcze przez chwilę. Do ozdobienia muffinek używam tylki- dużej gwiazdy.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz