Oreganowy chlebek odrywany
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki (250 ml )mąki
- 0,5 szklanki (250 ml) mleka
- 2 łyżki margaryny Optima Omega 3
- 25 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
Wykonanie:
W mikrofali podgrzewam pół szklanki mleka, gdy jest ciepłe dodaję margarynę i cukier, mieszam do połączenia składników. Następnie kruszę do tego drożdże i odstawiam do ich wyrośnięcia. Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól i mieszam je dokładnie. następnie dodaję jajko z lekka mieszam łyżką i dodaję rozczyn drożdżowy. Z początku mieszam łyżką, następnie wyrabiam ciasto ręką aż do momentu, gdy będzie odchodziło od miski i od dłoni. Gotowe ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinkę lub pół, aż do podwojenia objętości ciasta.
Farsz do ciasta:
- 2-3 łyżki margaryny Optima Omega 3
- 1-2 gałązki oregano
- sól
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Do malaksera wrzucam 2 łyżki margaryny i listki z dwóch gałązek oregano oraz czosnek i sól. Wszystko miksuję, aż oregano i czosnek się rozdrobnią.
Wykonanie chlebka:
Na stolnicy rozwałkowuję nasze wyrośnięte ciasto w kształt prostokąta. Krótszy bok musi być taki sam jak długość blachy do pieczenia u mnie 280x150x75. W drugą stronę staram się rozwałkować ciasto jak najcieniej. Następnie smaruję ciasto margaryną z dodatkami. Całość kroję na paski o szerokości mojej blachy, układam je jedno na drugim. Następnie kroję je na sześć części, które układam w blaszce, tak aby farsz był cały czas w środku, po bokach blaszki muszą być kawałki, które nie są posmarowane i odkładam w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia. Następnie piekę przez 30 minut, w temperaturze 180 stopni w funkcji góra-dół.
Smacznego!
Pyszny chlebuś.
OdpowiedzUsuńMniam....wygląda zachęcająco
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
OdpowiedzUsuń