Sałatka z grillowanym bakłażanem
Składniki:
- 2 garści kapusty pekińskiej
- 3-4 pomidorki koktajlowe
- 1 garść orzechów nerkowca
- 3-4 plastry bakłażana
- 1 garść natki pietruszki
- sól
- 2 łyżki oleju z chili
Wykonanie:
Pracę zaczynam od pokrojenia bakłażana w dwu-centymetrowe plastry, które solę i odstawiam na co najmniej 10 minut, aby straciły swoją goryczkę. Następnie grilluj przez 5 minut w elektrycznym grillu, aż stracą surowość. Na rozgrzaną patelnię wsypuję orzechy i przez chwilę podprażam często mieszając. Bakłażana i orzechy odkładam na talerzu do wystudzenia.
Na talerzu rozkładam posiekaną kapustę pekińską. Pomidorki przekrawam na pół, bakłażana kroję na mniejsze kawałki. Układam warzywa na kapuście, posypuję posiekaną natką pietruszki i polewam olejem z chili.
Na talerzu rozkładam posiekaną kapustę pekińską. Pomidorki przekrawam na pół, bakłażana kroję na mniejsze kawałki. Układam warzywa na kapuście, posypuję posiekaną natką pietruszki i polewam olejem z chili.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz