Truskawkowy torcik
Mój tort miał trzy warstwy biszkoptu. Przepis na biszkopt biały znajdziecie tutaj, ale jeśli lubicie możecie wykorzystać biszkopt kakaowy, jak go wykonuję możecie przeczytać tutaj.
Składniki na masę:
- 600 ml śmietany 30% lub 36%
- 250 g serka mascarpone
- 300 g truskawek
- 4 łyżki cukru pudru (u mnie Diamant)
- 1 galaretka (u mnie truskawkowa)
- 1 łyżka żelatyny
- 1/2 szklanki (250 ml) wody
Wykonanie:
Galaretkę truskawkową rozpuszczam w połowie szklanki wrzątku, gdy się rozpuści dodaję żelatynę i wszystko mieszam aby się rozpuściło i odstawiam do ostygnięcia. Sama kroję wcześniej umyte i osuszone truskawki na mniejsze kawałki i przekładam je na sitko, aby pozbyć się chociaż części soku z owocu. Następnie ubijam śmietanę z dwiema łyżkami cukru pudru. W osobnej misce rozbijam mascarpone z dwiema łyżkami cukru i dodaję do tego mieszankę tężejącej galaretki z żelatyną. Gdy wszystko się ze sobą połączy dodaję owoce i łączę je z serkiem mikserem. Na końcu dodaję bitą śmietanę i albo łączę ją z resztą składników mikserem na niskich obrotach albo za pomocą szpatułki.
Biszkopty nasączam sokiem z truskawek rozcieńczonym ugotowaną, zimną wodą.
Komentarze
Prześlij komentarz