Golonka z indyka, z kluskami dyniowymi w cebulowym sosie
Składniki:
- 2 golonki (ok 800 g)
- 3 cebule (ok 400 g)
- 1/2-1 szklanka wody (250 ml)
- Vegeta Natur
- Pieprz czarny młotkowany z kolendrą
- Pracę zaczynam od umycia, osuszenia golonek oraz od ich doprawienia.
- Golonkę oprószam vegetą i pieprzem z kolendrą rozdrobnionymi w moździerzu. Najlepiej byłoby, gdyby golonka postała tak co najmniej pół godziny, aby przeszła przyprawami.
- Jeśli golonka jest już gotowa układam ją w garnku i włączam grzanie, aby golonka lekko się podsmażyła ze wszystkich stron. W tym czasie kroję cebulę w piórka lub kostkę, jest to obojętne, ponieważ i tak będę ją później miksowała.
- Obkładam podsmażoną golonkę cebulą, podlewam wodą, nie więcej niż szklankę, to zależy od średnicy garnka. Wody ma być tyle, aby przykryła dno garnka, golonka nie musi być skąpana w wodzie.
- Mięso duszę przez 2-2,5 godziny. To zależy jak miękkie lubicie mieć mięso, ja zazwyczaj gotuję 2,5 godziny.
- Jeśli mięso odpowiada mi miękkością, wyjmuję je i miksuję cebulę na sos, jeśli jest za rzadki mieszam łyżkę mąki ziemniaczanej z zimną wodą i mieszankę wlewam do sosu.
- Najczęściej używam białej cebuli, ponieważ przy czerwonej sos jest ciemniejszy. Chociaż ja lubię dwa warianty, więc musicie sprawdzić, z którą cebulą wolicie to danie.
- Gdy sos mam gotowy, teraz go próbuję i doprawiam do smaku, następnie dodaję z powrotem golonkę i duszę przez jakieś 5 minut, aby wszystko się ze sobą zaprzyjaźniło.
- Gotową golonkę podaję oblaną sosem cebulowym z kluskami dyniowymi oraz ugotowanymi brokułami.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz