Zapiekanka z kaszy jaglanej z zielonymi warzywami i mięsem z rosołu


Witajcie Kochani! Zielone warzywa i kasza jaglana bogactwo smaku oraz witamin i wartości odżywczych. Kasza wzbogacona kurkumą i czarnym pieprzem chroni nas przed przeziębieniami, co teraz jest bardzo istotne. Zapiekanka jest idealna przy skazie białkowej, ponieważ nie zawiera jajek, nabiału oraz glutenu.

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka rosołu
  • szczypta kurkumy i pieprzy czarnego
  • 1/2 szklanki patisona
  • 2 garście zielonej fasolki szparagowej
  • około 200 g brokułu
  • 3 garście szpinaku
  • 1/2 garści ugotowanej ciecierzycy
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • około 500 g ugotowanego mięsa

Wykonanie:
  • Pracę zaczynam od ugotowania umytych i osuszonych różyczek brokułu. Gotuję al dente przez 5-7 minut.
  • Do naczynia żaroodpornego wsypuję opłukaną kaszę jaglaną, mieszam ją z grubsza ze startym na grubych oczkach patisonem i pokrojoną na 3-4 cm słupki fasolką szparagową. 
  • Kaszę z dodatkami przykrywam umytym i osuszonym szpinakiem oraz ugotowanymi brokułami.
  • Następnie wszystko posypuję pokrojonym na mniejsze kawałki mięsem z rosołu.
  • Całość zalewam zimnym rosołem z dodatkiem kurkumy i pieprzu.
  • Tak przygotowane naczynie wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni Celcjusza piekarnika w funkcji grzanie góra-dół na jedną godzinę. 
  • Po upieczeniu posypuję ugotowaną ciecierzycą i pokrojoną w kostkę czerwoną cebulą. 
  • Podaję z zimnymi sosami, np czosnkowym lub słodko-kwaśnym




Smacznego!

Komentarze

Popularne posty