Zapiekanka z kaszy jaglanej z zielonymi warzywami i mięsem z rosołu
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka rosołu
- szczypta kurkumy i pieprzy czarnego
- 1/2 szklanki patisona
- 2 garście zielonej fasolki szparagowej
- około 200 g brokułu
- 3 garście szpinaku
- 1/2 garści ugotowanej ciecierzycy
- 1/4 czerwonej cebuli
- około 500 g ugotowanego mięsa
Wykonanie:
- Pracę zaczynam od ugotowania umytych i osuszonych różyczek brokułu. Gotuję al dente przez 5-7 minut.
- Do naczynia żaroodpornego wsypuję opłukaną kaszę jaglaną, mieszam ją z grubsza ze startym na grubych oczkach patisonem i pokrojoną na 3-4 cm słupki fasolką szparagową.
- Kaszę z dodatkami przykrywam umytym i osuszonym szpinakiem oraz ugotowanymi brokułami.
- Następnie wszystko posypuję pokrojonym na mniejsze kawałki mięsem z rosołu.
- Całość zalewam zimnym rosołem z dodatkiem kurkumy i pieprzu.
- Tak przygotowane naczynie wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni Celcjusza piekarnika w funkcji grzanie góra-dół na jedną godzinę.
- Po upieczeniu posypuję ugotowaną ciecierzycą i pokrojoną w kostkę czerwoną cebulą.
- Podaję z zimnymi sosami, np czosnkowym lub słodko-kwaśnym
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz