Kluski dyniowe rzucane
Składniki:
- 1 szklanka (250 ml) puree z dyni
- 1 szklanka (250 ml) jogurtu
- 2-2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- sól
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
Wykonanie:
- Do przygotowania tych klusek potrzebuję szklankę puree z dyni, jeśli nie macie możecie podmienić go na drugą szklankę jogurtu.
- Ja przygotowywałam puree z dyni pieczonej, jeśli robicie puree teraz, najlepiej dynię obgotować do miękkości i zmiksować.
- Przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta wstawiam wodę w garnku o największej średnicy jaką mam w domu.
- Do miski wlewam rozmrożone lub wystudzone puree z dyni, dolewam jogurt i jajka oraz dokładnie mieszam całość trzepaczką.
- Do otrzymanej masy przesiewam mąkę i dodaję sól. Mieszam łyżką i dosypuję kilkakrotnie mąkę, najpierw szklankę, później dwie i dopiero wtedy decyduję czy jest potrzebne kolejne pół szklanki.
- Ciasto ma być na tyle spójne, aby nabierane łyżką nie spływało z niej. Ale im mniej mąki dodamy, tym kluski będą delikatniejsze.
- W między czasie woda w garnku się zagotowała, solę ją i dolewam łyżeczkę oleju, wtedy mam pewność, że kluski po ugotowaniu nie skleją się.
- Ciasto nabieram zwilżoną w wodzie łyżeczką i zsuwam je w wodzie, następnie nabieram kolejne kluski i tak do wykończenia ciasta.
- U mnie gotowane były na dwie tury, ale to zależy od średnicy garnka.
- Kluski gotuję przez około 2 minuty, czas liczę od momentu wypłynięcia ostatniej kluski.
- W dzisiejszej wersji podaję je smażone. Na rozgrzaną patelnię wlewam łyżkę oleju i dodaję pokrojoną w kostkę połówkę cebuli. Gdy się zeszkli dosypuję kilka klusek, to jest danie dla jednej osoby, więc dodaję tyle ile zjem. Gdy się podsmażą dodaję ugotowane brokuły i łyżkę serka mascarpone. Całość mieszam, chwilkę podgrzewam, aby smaki się połączyły, doprawiam do smaku i zajadam ze smakiem. :)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz