Kluski dyniowe rzucane


Witajcie Kochani! Kluski dyniowe są dodatkiem do różnego rodzaju mięs, sosów, gulaszu lub warzyw. Podsmażone z cebulką również odnajdą się na naszym stole i same mogą być daniem głównym. Dzięki temu, że zamroziłam puree z dyni, teraz mogę się nią cieszyć przez cały rok. Mój Mąż jest fanem makaronu, więc urozmaicam go podając różne wersje, to jedna z moich ulubionych. Przy okazji przemycam Mężowi dynię, a On nawet się nie orientuje. :)

Składniki:

  • 1 szklanka (250 ml) puree z dyni
  • 1 szklanka (250 ml) jogurtu
  • 2-2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego

Wykonanie:
  • Do przygotowania tych klusek potrzebuję szklankę puree z dyni, jeśli nie macie możecie podmienić go na drugą szklankę jogurtu.
  • Ja przygotowywałam puree z dyni pieczonej, jeśli robicie puree teraz, najlepiej dynię obgotować do miękkości i zmiksować. 
  • Przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta wstawiam wodę w garnku o największej średnicy jaką mam w domu.
  • Do miski wlewam rozmrożone lub wystudzone puree z dyni, dolewam jogurt i jajka oraz dokładnie mieszam całość trzepaczką.
  • Do otrzymanej masy przesiewam mąkę i dodaję sól. Mieszam łyżką i dosypuję kilkakrotnie mąkę, najpierw szklankę, później dwie i dopiero wtedy decyduję czy jest potrzebne kolejne pół szklanki. 
  • Ciasto ma być na tyle spójne, aby nabierane łyżką nie spływało z niej. Ale im mniej mąki dodamy, tym kluski będą delikatniejsze. 
  • W między czasie woda w garnku się zagotowała, solę ją i dolewam łyżeczkę oleju, wtedy mam pewność, że kluski po ugotowaniu nie skleją się.
  • Ciasto nabieram zwilżoną w wodzie łyżeczką i zsuwam je w wodzie, następnie nabieram kolejne kluski i tak do wykończenia ciasta.
  • U mnie gotowane były na dwie tury, ale to zależy od średnicy garnka.
  • Kluski gotuję przez około 2 minuty, czas liczę od momentu wypłynięcia ostatniej kluski.
  • W dzisiejszej wersji podaję je smażone. Na rozgrzaną patelnię wlewam łyżkę oleju i dodaję pokrojoną w kostkę połówkę cebuli. Gdy się zeszkli dosypuję kilka klusek, to jest danie dla jednej osoby, więc dodaję tyle ile zjem. Gdy się podsmażą dodaję ugotowane brokuły i łyżkę serka mascarpone. Całość mieszam, chwilkę podgrzewam, aby smaki się połączyły, doprawiam do smaku i zajadam ze smakiem. :)


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty