Zupa krem z batata i ziemniaków z zacierkami i selerem naciowym


Witajcie Kochani! Uwielbiam zupy-krem, niestety jeśli o to chodzi z Mężem nie nadajemy na tych samych falach. Ale znalazłam sposób, który zachęca go do jedzenia - zacierka. Mój Mąż uwielbia makarony, a w zupie coś mu jednak pływa. :) Nie robię ich za dużo do zupy, ponieważ zupa-krem jest bardzo syta, a zacierka służy do tego, żeby można było coś pogryźć w zupie. Przepis bierze udział w akcji kulinarnej "Vegeta Natur - Inspirowane Naturą".


Składniki na zupę:
  • 450 g batata (1 sztuka)
  • 500 g ziemniaków
  • 80 g selera naciowego
  • Vegeta natur
  • pieprz czarny
  • kurkuma
Wykonanie:

  • Selera myję i kroję w kostkę, następnie wlewam do garnka łyżkę oleju i na rozgrzany dodaję selera. Krótko podsmażam.
  • W tym czasie ziemniaki i bataty obieram, myję i kroję w kostkę lub inne kawałki, dowolnie jakie i tak będziemy to miksować. Tak przygotowane dodaję do selera, krótko smażę.
  •  Kiedy warzywa chwilę się podsmażą zalewam je litrem wody, gdy się zagotuje doprawiam vegetą natur, pieprzem i kurkumą. 
  • Warzywa gotuję około 20 minut, aż będą mi odpowiadały miękkością.
  • Teraz przygotowuję zacierki.

Składniki na zacierkę:

  • 1 jajko
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 litr wody
  • Vegeta natur
Wykonanie:
  • Do miski wbijam całe jajko i mieszam żółtko z białkiem. 
  • Do skłóconego jajka dodaję mąkę, stopniowo, zaczynam od trzech łyżek.
  • Ciasto powinno być twardsze niż na pierogi.
  • Tak otrzymane ciasto skubię tworząc w palcach małe kulki makaronowe. U mnie troszkę większe, wielkością podobne do groszku.
  • Pod koniec tworzenia zacierki wstawiam w garnku wodę (około 1 litr), doprawiam vegetą natur. Gdy się zagotuje wrzucam kluseczki i gotuję około 5 minut. 
Kończenie zupy:
  • Gdy mam miękkie warzywa miksuję je otrzymując krem, do którego wlewam zacierkę wraz z wodą, w której się gotowała.
  • Zupę zagotowuję i doprawiam do smaku.
  • Gotową zupę podaję posypaną czarnym sezamem.



Smacznego!



Komentarze

Popularne posty