Zupa krem z batata i ziemniaków z zacierkami i selerem naciowym
Składniki na zupę:
- 450 g batata (1 sztuka)
- 500 g ziemniaków
- 80 g selera naciowego
- Vegeta natur
- pieprz czarny
- kurkuma
- Selera myję i kroję w kostkę, następnie wlewam do garnka łyżkę oleju i na rozgrzany dodaję selera. Krótko podsmażam.
- W tym czasie ziemniaki i bataty obieram, myję i kroję w kostkę lub inne kawałki, dowolnie jakie i tak będziemy to miksować. Tak przygotowane dodaję do selera, krótko smażę.
- Kiedy warzywa chwilę się podsmażą zalewam je litrem wody, gdy się zagotuje doprawiam vegetą natur, pieprzem i kurkumą.
- Warzywa gotuję około 20 minut, aż będą mi odpowiadały miękkością.
- Teraz przygotowuję zacierki.
Składniki na zacierkę:

- 1 jajko
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 litr wody
- Vegeta natur
Wykonanie:
- Do miski wbijam całe jajko i mieszam żółtko z białkiem.
- Do skłóconego jajka dodaję mąkę, stopniowo, zaczynam od trzech łyżek.
- Ciasto powinno być twardsze niż na pierogi.
- Tak otrzymane ciasto skubię tworząc w palcach małe kulki makaronowe. U mnie troszkę większe, wielkością podobne do groszku.
- Pod koniec tworzenia zacierki wstawiam w garnku wodę (około 1 litr), doprawiam vegetą natur. Gdy się zagotuje wrzucam kluseczki i gotuję około 5 minut.
Kończenie zupy:
- Gdy mam miękkie warzywa miksuję je otrzymując krem, do którego wlewam zacierkę wraz z wodą, w której się gotowała.
- Zupę zagotowuję i doprawiam do smaku.
- Gotową zupę podaję posypaną czarnym sezamem.
Komentarze
Prześlij komentarz