Pączki-gniazdka


Witajcie Kochani! U mnie w tym roku w tłusty czwartek obowiązkowe są pączki z ciasta parzonego. Są to ulubione pączki mojego Męża, więc mu je dostarczam. :) Po pierwszej próbie powiedział, że mogę je umieścić na blogu, ponieważ poleca je Wszystkim. :)

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 50 g masła
  • 3/4 szklanki (250 ml) mąki
  • szczypta soli
  • 3-4 jajka


Wykonanie:
  • Do zwilżonego wodą garnka wlewam mleko, dodaję sól i masło. Całość zagotowuję, co jakiś czas mieszając.
  • Gdy pojawią się pierwsze bąble, zmniejszam gaz, dodaję mąkę i szybko mieszam do połączenia się składników.
  • W tym momencie nalewam olej do garnka, 3-4 cm i rozgrzewam do smażenia.
  • Gdy mieszanka lekko przestygnie, może być lekko ciepła miksuję ją z jajkami. Ale jajka podaję pojedynczo, czekam aż jedno się wchłonie i dodaję kolejne.
  • Ciasto ma być miękkie, lekko lejące.
  • Ciasto przekładam do worka cukierniczego z tylką-gwiazdką. 
  • Następnie szprycuję je na posmarowany olejem papier do pieczenia w wybrane kształty, u mnie dzisiaj serca, jeszcze w klimacie Walentynek. 
  • Papier tnę nożyczkami tak, aby każde serce było oddzielne lub na takie kawałki, które zmieszczą się w garnek, w którym będę smażyła pączki. 
  • W tym czasie olej na pewno się rozgrzał, można sprawdzić wrzucając kawałek ciasta, jeśli od razu będzie się smażyło olej jest dobrze rozgrzany.
  • Na gorący olej wrzucam przygotowane pączki papierem do góry, jak już podsmażą się na jednej stronie, odrywam papier i przewracam na drugą stronę rumieniąc je tak samo.
  • Pączki wyjmuję na ruszt do przestudzenia i odcieknięcia oleju.
  • Następnie posypuję je cukrem pudrem i podaję.



Smacznego!

Komentarze

Popularne posty