Pączki-gniazdka
Witajcie Kochani! U mnie w tym roku w tłusty czwartek obowiązkowe są pączki z ciasta parzonego. Są to ulubione pączki mojego Męża, więc mu je dostarczam. :) Po pierwszej próbie powiedział, że mogę je umieścić na blogu, ponieważ poleca je Wszystkim. :)
Składniki:
- 200 ml mleka
- 50 g masła
- 3/4 szklanki (250 ml) mąki
- szczypta soli
- 3-4 jajka
Wykonanie:
- Do zwilżonego wodą garnka wlewam mleko, dodaję sól i masło. Całość zagotowuję, co jakiś czas mieszając.
- Gdy pojawią się pierwsze bąble, zmniejszam gaz, dodaję mąkę i szybko mieszam do połączenia się składników.
- W tym momencie nalewam olej do garnka, 3-4 cm i rozgrzewam do smażenia.
- Gdy mieszanka lekko przestygnie, może być lekko ciepła miksuję ją z jajkami. Ale jajka podaję pojedynczo, czekam aż jedno się wchłonie i dodaję kolejne.
- Ciasto ma być miękkie, lekko lejące.
- Ciasto przekładam do worka cukierniczego z tylką-gwiazdką.
- Następnie szprycuję je na posmarowany olejem papier do pieczenia w wybrane kształty, u mnie dzisiaj serca, jeszcze w klimacie Walentynek.
- Papier tnę nożyczkami tak, aby każde serce było oddzielne lub na takie kawałki, które zmieszczą się w garnek, w którym będę smażyła pączki.
- W tym czasie olej na pewno się rozgrzał, można sprawdzić wrzucając kawałek ciasta, jeśli od razu będzie się smażyło olej jest dobrze rozgrzany.
- Na gorący olej wrzucam przygotowane pączki papierem do góry, jak już podsmażą się na jednej stronie, odrywam papier i przewracam na drugą stronę rumieniąc je tak samo.
- Pączki wyjmuję na ruszt do przestudzenia i odcieknięcia oleju.
- Następnie posypuję je cukrem pudrem i podaję.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz