Pizza gyros w dwóch odsłonach. Pizza serce


Witajcie Kochani! Dzisiaj Światowy Dzień Pizzy! :) Więc nie mogliśmy się bez niej dzisiaj obejść. Dzisiaj poczuliśmy już zbliżające się Walentynki, ponieważ zrobiłam pizze w kształcie serc.

Ciasto na pizzę:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej typu 500
  • 1 szklanka wody
  • 50 g drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
Jak wyrabiam ciasto na pizzę:
  • Biorę wodę z kranu, u mnie jest na tyle ciepła, że ma temperaturę ciała, sprawdzam zanurzając czysty palec, woda nie może być za gorąca, ponieważ zabiłaby drożdże. Wodę słodzę jedną łyżeczka cukru i kruszę do niej drożdże. Mieszam dopiero wtedy, gdy drożdże wyrosną. 
  • Do miski przesiewam mąkę przez sitko, dodaję sól, suszoną bazylię, zaczyn drożdżowy i mieszam łyżką. Gdy składniki się połączą dodaje jajko i olej, z początku mieszam łyżką, następnie wyrabiam ciasto ręką. Wyrabianie ciasta drożdżowego jest bardzo ważne, im dłużej jest wyrabiane tym bardziej jest pulchne. 
  • Wyrobione ciasto odkładam przykryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. pół godziny, a tak naprawdę do momentu aż będę miała gotowe składniki farszu.

Składniki na sos beszamelowy:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu czarnego
  • szczypta kardamonu
Wykonanie sosu beszamelowego:
  • W małym garnku topię masło, następnie dosypuję mąkę i mieszam do momentu, aż mąka straci surowość.
  • Następnie dolewam zimne mleko, doprawiam sos do smaku i energicznie mieszam cały czas, aż do zagotowania i zgęstnienia sosu.
  • Mieszanie jest bardzo ważne, jeśli chcemy uniknąć grudek w sosie.
Składniki farszu:
  • ok. 300 g mięsa wieprzowego
  • ok 500 g kapusty pekińskiej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka śmietany 30%
  • ok 100 g sera żółtego
  • 1 kulka mozzarelli
  • ok. 200 g mozzarelli
  • przyprawa gyros
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie farszu:
  • Na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju podsmażam posoloną cebulę pokrojoną w piórka. Gdy zaczyna aromatycznie pachnieć, dodaję mięso pokrojone w kostkę mięso, które przez godzinę przechodziło przyprawą gyros. Ogień mam dość duży, mięso ma się usmażyć a nie udusić. Smażę do momentu stracenia surowości przez mięso. Przekładam je na talerz, aby ostygło.
  • Na tą samą patelnię wrzucam pokrojone w cienkie paski kapustę pekińską, solę ją i duszę pod przykryciem, aż zmięknie, przez około 7-10 minut. Następnie dodaję śmietanę 30% i smażę bez przykrycia do momentu, aż będę mogła wyłożyć ją na pizzę. 
  • Ser żółty i mozzarellę ścieram na tarce o grubych oczkach w oddzielne pojemniki.
  • Brokuły myję, osuszam i dzielę na różyczki, gotuję al dente przez około 7 minut.
Składanie pizzy:
  • Gdy ciasto już wyrosło, przygotowuję blachę- wykładam ją papierem do pieczenia. Następnie czyste dłonie natłuszczam olejem, który lekko rozsmarowuję na papierze. Dzięki temu ciasto nie przykleja mi się ani do rąk, ani do papieru. Rozprowadzam ciasto na blasze w dowolny kształt. Następnie wycinam z niego serce, tak robię dwa razy. Jeśli zostanie mi ciasto piekę małe pizze, idealne do zabrania jako śniadanie do pracy.
  • Dwa placki smaruję olejem, żeby sos w niego nie wsiąkał, następnie 1-2 łyżkami sosu balsamicznego.
  • Na jednym sos posypuję cienko ulubionym żółtym serem (u mnie z czarnuszką), następnie układam mięso, kapustę pekińską oraz posypuję obficie żółtym serem. Po upieczenia obsypuję świeżą bazylią.
  • Drugi placek obkładam mięsem i kapustą pekińską. 5 minut przed końcem pieczenia dodaję brokuły i posypuję pizzę mozzarellą. 
  • Obie pizze piekę w 200 stopniach Celcjusza, w funkcji grzanie góra-dół przez 20-25 minut.






Smacznego!

Tutaj znajdziecie inną pizzę walentynkową, bardziej fit. :) https://iammuffina.blogspot.com/2017/02/walentynkowa-pizza.html


Komentarze

Popularne posty