Pieczone, półfrancuskie pierożki z fetą i szpinakiem. Kolacja na Walentynki
Składniki ciasta półfrancuskiego:
- 200 g sera białego
- 200 g masła
- 200 g mąki pszennej
- Zimne masło kroję w kostkę i wrzucam do misy robota. Do niego dodaję pokruszony twaróg i mieszam wszystko aż zrobi się jednolita masa.
- Następnie dodaję stopniowo mąkę i otrzymaną masę wyrabiam na jednolite ciasto.
- Wkładam do lodówki do schłodzenia, wystarczy pół godziny, ale możemy je zostawić nawet na noc.
- Jeśli nie mamy robota, na stolnicę przesiewam mąkę, na nią dodaję pokruszony ser i pokrojone w kostkę masło. Siekam nożem tak jak na kruszonkę, następnie szybko łączę wszystko w jednolite ciasto.
- Wyrobione ręcznie ciasto, jednak ogrzewa się od dłoni. Należy więc schłodzić je co najmniej przez godzinę.
- 500 g mrożonego szpinaku
- 5-6 pomidorów suszonych z zalewy
- 1 opakowanie sera typu feta
- 1 czerwona cebula
- sól
- pieprz czarny
- kurkuma
Wykonanie farszu:
- Szpinak jeśli mam świeży myję, osuszam i blanszuję na patelni z masłem. Ja tak zrobiłam latem i zamroziłam, więc teraz mam gotowy produkt. U mnie było 500 g szpinaku już po zblanszowaniu i rozmrożeniu.
- Ja na wpół rozmrożony szpinak drobno posiekałam, najlepiej zrobić to nożem.
- Do gotowego szpinaku, jeśli przygotowuję świeży to musi być zimny, dodaję posiekaną w drobną kostkę cebulę i pomidory suszone.
- Wszystko mieszam łyżką i dodaję ser feta, który rozgniatam dłonią, łącząc z resztą składników.
- Całość doprawiam do smaku, u mnie troszkę soli, kurkuma i czarny pieprz.Dokładnie mieszam z przyprawami, najlepiej za pomocą dłoni i mogę nadziewać pierożki.
Przygotowanie dania:
- Ciasto dość cienko rozwałkowuję, na 2-3 mm.
- Z ciasta za pomocą szklanki lub ringa wycinam kółka.
- Na jeden nakładam widelcem nadzienie, przykrywam drugim kółkiem i zlepiam brzegi obu krążków.
- Widelcem robię wgłębienia po brzegach.
- Jak mam przygotowaną blachę pierogów, schładzam ją w lodówce na czas nagrzania się piekarnika.
- Tak przygotowane pierożki piekę w 180 stopniach Celcjusza, w funkcji grzanie góra-dół przez 35-40 minut.
- Podaję z ulubionymi sosami: czosnkowym, beszamelowym, słodko-kwaśnym.
Smacznego!
Oto propozycje pierogów gotowanych z klasycznego ciasta na pierogi:
Komentarze
Prześlij komentarz