Rogaliki z ciasta francuskiego z czekoladowo-orzechowym nadzieniem
Farsz do rogalików:
- 400 g orzechów włoskich
- 100 g czekolady gorzkiej (74% kakao)
- 8 daktyli
- Orzechy włoskie moczę w letniej wodzie co najmniej pół godziny. Jeśli moczę dłużej mogę usunąć otoczkę z orzecha, ale ja zazwyczaj pomijam ten etap.
- Odcedzone orzechy oraz garść daktyli mielę w maszynce do mielenia z najdrobniejszymi otworkami.
- Do tej mieszanki wlewam roztopioną gorzką czekoladę i dokładnie mieszam łyżką.
- Gdy farsz mam gotowy rozwijam kupne ciasto francuskie i dzielę na trójkąty. Ja akurat tutaj miałam własne ciasto francuskie, ale jeszcze potrzebuje trochę modyfikacji, żebym je napisała.
- Przy podstawie trójkąta nakładam łyżkę farszu i zawijam go do środka rolując tworzę rogalika.
- Tak przygotowane rogaliki piekę w 180 stopniach, w funkcji grzanie góra-dół przez około 30 minut.
- Ostudzone ozdabiam rozpuszczoną czekoladą, cukrem pudrem lub lukrem.
- U mnie dzisiaj lukier pomarańczowy. Do cukru pudru dodaję sok pomarańczowy, stopniowo w małej ilości do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru. Można jeszcze zetrzeć skórkę z pomarańczy i przyprószyć rogaliki zanim lukier zastygnie.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz