Pulchne, tradycyjne pączki


Witajcie Kochani! To pierwszy rok w moim życiu, w którym smażyłam tradycyjne pączki. Zawsze sięgałam po te błyskawiczne. Ale te są warte czekania na wyrośnięcie i stania przy smażeniu. Znikają stanowczo za szybko, ale są przyjemne do wyrabiania, więc chętnie je smażę.

Składniki:

  • 4 szklanki (250 ml) mąki pszennej
  • 1 szklanka (250 ml) mleka
  • 80 g masła
  • 50 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • 1/2 kieliszka wódki/spirytusu
  • dżem wiśniowy, truskawkowy lub z dzikiej róży
  • smalec do smażenie


Wykonanie:
  • Do miski wlewam gorące mleko, w którym roztapiam masło i rozpuszczam cukier. Czekam aż mleko osiągnie temperaturę około 40 stopni, łatwo to sprawdzić mocząc palec w mleku. Gdy ostygnie do tej temperatury dodaję pokruszone drożdże i czekam aż podrosną.
  • Do drugiej miski (lub misy robota jeśli z niego korzystam przy wyrabianiu ciasta) przesiewam mąkę, wbijam żółtka, dolewam mleko z dodatkami i wódkę lub spirytus. Po czym wszystko mieszam najpierw łyżkę, później ręką lub robotem.
  • Jeśli wyrabiam ręką to około 10 minut, jeśli robotem około 5 minut.
  • Ciasto odstawiam na około pół godziny w ciepłym miejscu, miskę przykrywam czystą ściereczką.
  • Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie rozkładam ciasto za pomocą dłoni na stolnicy i wykrawam szklanką pączki.
  • Można takie zostawić lub nadziać ulubionym dżemem lub czekoladą.
  • Uformowane pączki układam na stolnicy i przykrywam ponownie ściereczką na kolejne 30 minut.
  • Pod koniec tego czasu roztapiam smalec i podgrzewam do momentu, aż wkoło włożonej do niego drewnianej łyżki powstaną bąbelki, wtedy smalec jest dobrze rozgrzany. 
  • Smalcu lub oleju musi być tyle, aby włożone pączki swobodnie mogły w nim pływać. Smażę po 1-2 minutach z obu stron.
  • Z podanych ilości wychodzi 17-18 pączków.
  • Przyozdabiam cukrem pudrem, lukrem lub roztopioną czekoladą.
  • U mnie dzisiaj posypane cukrem pudrem z gorącą czekoladą. 



Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty