Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Jabłkowa granola z bakaliami

Witajcie Kochani! To moja pierwsza granola jaką robiłam i jedna z ulubionych. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i jak to granola bardzo uniwersalna. Można wykorzystać ją do pralinek, deserów lub koktajli oraz bardziej standardowo z jogurtem naturalnym jako słodkie i zdrowe śniadanie.

Składniki:

5 szklanek płatków owsianych górskich4 łyżki płatków błyskawicznych żytnich2 garści słonecznika2 garści żurawiny3-4 łyżki miodu1 szklanka kompotu z jabłek1 szklanka rozdrobnionych jabłek z kompotu

Wykonanie:
Pracę zaczynam od ugotowania kompotu z jabłek. Jabłka obieram,wydrążam środek i kroję w ósemki, następnie zalewam je wrzątkiem i słodzę do smaku. Najczęściej wykorzystuję już zrobiony kompot, jeśli robię go specjalnie nie czekam aż wystygnie, tylko używam gorącego.Do tego przepisu lubię intensywny kompot, więc daję dużo jabłek i mało wody.Do miski dodaję wszystkie składniki suche, czyli płatki, słonecznik oraz żurawinę.Wszystko dokładnie mieszam, następnie dodaję miód oraz kompot i jabłka.Ja…

P jak pieczarki


Witajcie Kochani! Akcja kulinarna zainspirowała mnie do wykonania dania z pieczarkami. Tym razem tarta z pieczarkami i mój sposób na blanszowanie pieczarek. Ostatnio tarta podbiła moje serce, więc dopisała się do listy moich ulubionych do przygotowania dań. Prosta i efektowna, nie ma przy niej dużo pracy, a główną zaletą jest możliwość przygotowania sobie ciasta dużo wcześniej.

Blanszowanie pieczarek



Umyte lub obrane pieczarki kroję w talarki lub plastry w zależności od tego jakie kawałki potrzebuję. Tak przygotowane grzyby zalewam w misce wrzątkiem i przykrywam na kilka minut. Następnie przelewam całość do durszlaka i odstawiam do odcieknięcia wody na jakieś 15 minut. Tak przygotowane pieczarki są łatwiejsze do dalszej obróbki, ponieważ zawierają już małą ilość wody, więc szybciej ulegają usmażeniu, co znacznie przyspiesza przygotowanie dania.


Tarta z pieczarkami, batatami i serkiem wiejskim


Składniki na ciasto:


  • 2 szklanki (250ml) mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • sól, cukier

Wykonanie:


Na stolnicę wysypuję mąkę , dodaję mocno schłodzone masło oraz szczyptę soli i cukru.Siekam nożem łącząc masło z mąką, następnie dodaję jajko i dalej siekam. Gdy składniki są z grubsza połączone ugniatam ciasto dłońmi na zbitą kulę. Ciasta nie można zbyt długo ugniatać, ponieważ za bardzo nam się ogrzeje od dłoni. Gdy mamy gotowe ciasto chowam je do lodówki na ok 2 godzinki lub zamrażarki na ok pół godziny.

Składniki na farsz:

  • 0,5 kg pieczarek
  • 50g batata
  • 1 opakowanie (200g) serka wiejskiego
  • 0,5 średniej wielkości cebuli
Wykonanie:


Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju i wrzucam cebulę, gdy się zeszkli dokładam zblanszowane pieczarki i chwilę duszę. Następnie dodaję pokrojone w cienkie plastry bataty i trzymam na ogniu ok 3 minutki, aż troszkę zmiękną. Schłodzonym ciastem wyklejam foremkę silikonową o średnicy 26cm i 3cm wysokości, na spodzie i po bokach. Ciasto na spodzie przekuwam widelcem po całej powierzchni foremki, następnie wykładam podsmażone i ostudzone warzywa oraz układam na wierzchu serek wiejski. Tak przygotowane ciasto piekę w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni w funkcji góra-dół przez około 40 minut. 








Smacznego!


Pieczarkowy Tydzień 2017

Komentarze

  1. Wygląda naprawdę zacnie. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pieczarkowej :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty