Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Must have w kuchni

Witajcie Kochani! Nie zauważyłam nawet kiedy a na blogu pojawiło się już 99 postów. Więc z okazji setnego odcinka chciałam się z Wami podzielić informacjami o rzeczach, bez których nie wyobrażam sobie funkcjonowania w kuchni. No może trochę przesadziłam, ponieważ bez nich też sobie radziłam, ale teraz pieczenie jest o wiele prostsze. Oczywiście to są moje must have, ale może akurat Ktoś coś podpatrzy dla siebie.

1. Robot kuchenny planetarny

To zdecydowanie mój ulubiony zakup z 2017 roku. Kupując go brałam pod uwagę jedynie moc i jego funkcjonalność oraz czas gwarancji. Mój robot jest nieznanej firmy (przynajmniej ja wcześniej jej nie znałam). Na razie sprawdza się we wszystkim, bardzo ułatwił mi życie, przygotowanie biszkoptów na tort nie wymaga już ode mnie tak dużego nakładu pracy i sił niż poprzednio. Od teraz robię w nim wszystko: masy, biszkopty, ciasta kruche, a także drożdżowe. Więc moi Drodzy bardzo polecam taki sprzęt, można go znaleźć w okazyjnej cenie, naprawdę ułatwia ży…

P jak pieczarki


Witajcie Kochani! Akcja kulinarna zainspirowała mnie do wykonania dania z pieczarkami. Tym razem tarta z pieczarkami i mój sposób na blanszowanie pieczarek. Ostatnio tarta podbiła moje serce, więc dopisała się do listy moich ulubionych do przygotowania dań. Prosta i efektowna, nie ma przy niej dużo pracy, a główną zaletą jest możliwość przygotowania sobie ciasta dużo wcześniej.

Blanszowanie pieczarek



Umyte lub obrane pieczarki kroję w talarki lub plastry w zależności od tego jakie kawałki potrzebuję. Tak przygotowane grzyby zalewam w misce wrzątkiem i przykrywam na kilka minut. Następnie przelewam całość do durszlaka i odstawiam do odcieknięcia wody na jakieś 15 minut. Tak przygotowane pieczarki są łatwiejsze do dalszej obróbki, ponieważ zawierają już małą ilość wody, więc szybciej ulegają usmażeniu, co znacznie przyspiesza przygotowanie dania.


Tarta z pieczarkami, batatami i serkiem wiejskim


Składniki na ciasto:


  • 2 szklanki (250ml) mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • sól, cukier

Wykonanie:


Na stolnicę wysypuję mąkę , dodaję mocno schłodzone masło oraz szczyptę soli i cukru.Siekam nożem łącząc masło z mąką, następnie dodaję jajko i dalej siekam. Gdy składniki są z grubsza połączone ugniatam ciasto dłońmi na zbitą kulę. Ciasta nie można zbyt długo ugniatać, ponieważ za bardzo nam się ogrzeje od dłoni. Gdy mamy gotowe ciasto chowam je do lodówki na ok 2 godzinki lub zamrażarki na ok pół godziny.

Składniki na farsz:

  • 0,5 kg pieczarek
  • 50g batata
  • 1 opakowanie (200g) serka wiejskiego
  • 0,5 średniej wielkości cebuli
Wykonanie:


Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju i wrzucam cebulę, gdy się zeszkli dokładam zblanszowane pieczarki i chwilę duszę. Następnie dodaję pokrojone w cienkie plastry bataty i trzymam na ogniu ok 3 minutki, aż troszkę zmiękną. Schłodzonym ciastem wyklejam foremkę silikonową o średnicy 26cm i 3cm wysokości, na spodzie i po bokach. Ciasto na spodzie przekuwam widelcem po całej powierzchni foremki, następnie wykładam podsmażone i ostudzone warzywa oraz układam na wierzchu serek wiejski. Tak przygotowane ciasto piekę w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni w funkcji góra-dół przez około 40 minut. 








Smacznego!


Pieczarkowy Tydzień 2017

Komentarze

  1. Wygląda naprawdę zacnie. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pieczarkowej :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty