P jak pieczarki
Witajcie Kochani! Akcja kulinarna zainspirowała mnie do wykonania dania z pieczarkami. Tym razem tarta z pieczarkami i mój sposób na blanszowanie pieczarek. Ostatnio tarta podbiła moje serce, więc dopisała się do listy moich ulubionych do przygotowania dań. Prosta i efektowna, nie ma przy niej dużo pracy, a główną zaletą jest możliwość przygotowania sobie ciasta dużo wcześniej.
Blanszowanie pieczarek
Umyte lub obrane pieczarki kroję w talarki lub plastry w zależności od tego jakie kawałki potrzebuję. Tak przygotowane grzyby zalewam w misce wrzątkiem i przykrywam na kilka minut. Następnie przelewam całość do durszlaka i odstawiam do odcieknięcia wody na jakieś 15 minut. Tak przygotowane pieczarki są łatwiejsze do dalszej obróbki, ponieważ zawierają już małą ilość wody, więc szybciej ulegają usmażeniu, co znacznie przyspiesza przygotowanie dania.
Tarta z pieczarkami, batatami i serkiem wiejskim
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki (250ml) mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 jajko
- sól, cukier
Wykonanie:
Na stolnicę wysypuję mąkę , dodaję mocno schłodzone masło oraz szczyptę soli i cukru.Siekam nożem łącząc masło z mąką, następnie dodaję jajko i dalej siekam. Gdy składniki są z grubsza połączone ugniatam ciasto dłońmi na zbitą kulę. Ciasta nie można zbyt długo ugniatać, ponieważ za bardzo nam się ogrzeje od dłoni. Gdy mamy gotowe ciasto chowam je do lodówki na ok 2 godzinki lub zamrażarki na ok pół godziny.
Składniki na farsz:
- 0,5 kg pieczarek
- 50g batata
- 1 opakowanie (200g) serka wiejskiego
- 0,5 średniej wielkości cebuli
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju i wrzucam cebulę, gdy się zeszkli dokładam zblanszowane pieczarki i chwilę duszę. Następnie dodaję pokrojone w cienkie plastry bataty i trzymam na ogniu ok 3 minutki, aż troszkę zmiękną. Schłodzonym ciastem wyklejam foremkę silikonową o średnicy 26cm i 3cm wysokości, na spodzie i po bokach. Ciasto na spodzie przekuwam widelcem po całej powierzchni foremki, następnie wykładam podsmażone i ostudzone warzywa oraz układam na wierzchu serek wiejski. Tak przygotowane ciasto piekę w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni w funkcji góra-dół przez około 40 minut.
Smacznego!
Wygląda naprawdę zacnie. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pieczarkowej :)
OdpowiedzUsuń