Kolorowa, piaskowa babka
Składniki:
- 250 g masła
- 4 jajka
- 1 szklanka (250 ml) mąki pszennej
- 1 szklanka (250 ml) mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jajka dzielę na białka i żółtka. Białka ubijam ze szczyptą soli. Do osobnej miski wrzucam masło, najlepiej żeby było w temperaturze pokojowej, ucieram je mikserem z cukrem brązowym lub białym. Cukier brązowy również doda nam troszkę koloru. Masło miksuję, aż zrobi się puszyste, wtedy dodaję żółtka, ale stopniowo po jednym cały czas miksując. W następnej misce mieszam obie mąki i proszek do pieczenia i wsypuję do utartego masła z żółtkami. Miksuję aż wszystkie składniki się połączą, wtedy dodaję ubitą pianę z białek i delikatnie łączę z resztą, albo szpatułką albo mikserem na najniższych obrotach. Gdy mam już gotową masę przekładam ją do czterech miseczek, staram się żeby porcje były równe. Do każdej dodaję po kropli lub 3-4 kroplach barwnika spożywczego i dokładnie rozprowadzam go w cieście za pomocą łyżeczki. W dzisiejszej opcji użyłam różowego, niebieskiego, fioletowego i czerwonego barwnika.Do formy na babkę, w moim przypadku silikonowej o wymiarach 24 cm x 11 cm. Najpierw po całym dnie rozkładam ciasto różowe, na to niebieski itd., staram się żeby ciasto z barwnikiem znajdowało się na powierzchni całej babki. Tak przygotowane ciasto piekę w funkcji grzanie góra-dół przez 55 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie ozdabiam strużynami roztopionej mlecznej czekolady.
Smacznego!
Super do jednej części można dodać maku na pewno zrobię taką
OdpowiedzUsuńBabka jest bardzo uniwersalna. Z makiem super pomysł, dzięki za inspirację. ;)
Usuń