Przepis na biszkopt + dwa torty w moim wykonaniu
Witajcie Kochani! Ostatnio odkryłam kilka trików dzięki którym biszkopt ładnie rośnie i nie opada. więc postanowiłam się z Wami nimi podzielić. Mój Mąż bardzo lubi biszkoptowe ciasta, więc myślę że będą często pojawiały się na blogu. Ostatnio robiłam tort z ciemnymi biszkoptami, ponieważ takie było życzenie Solenizanta, więc taki prezentuję.
Składniki:
Składniki:
- 6 jajek
- 2 łyżki kakao
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Pracę zaczynam od umycia jajek, następnie oddzielam białka od żółtek. Do białek dosypuję szczyptę soli i ubijam je mikserem, jak pojawi się pierwsza piana dosypuję pół szklanki cukru cały czas miksując. Białka miksuję ok 5 do 10 minut na sztywną pianę. Następnie do żółtek dosypuję pozostałą ilość cukru i ucieram je mikserem ok 2 minuty. Gotowe żółtka dolewam do piany z białek i delikatnie łączę, najlepiej rózgą. Do szklanki wsypuję 2 łyżki kakao i dosypuję do pełna mąkę pszenną, następnie przesiewam je do ubitych jajek wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie łączę rózgą i wylewam ciasto do blachy wyłożonej papierem o wymiarach 25x35cm . Biszkopt piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w funkcji góra-dół przez 20 minut.
Kilka ważnych czynności w robieniu biszkoptu:
- Do białek nie może dostać się nawet kawałek żółtka, ponieważ białko się nie ubije.
- Białka ubijamy w suchej misce ze szczyptą soli.
- Pod koniec ciasto mieszamy rózgą lub mikserem na najniższych obrotach.
- Biszkopt musi stygnąć odwrócony do góry nogami najlepiej na ruszcie przykryty blachą. Moim zdaniem biszkopt jest wtedy bardziej wilgotny, nie opada i jest równy.
- Czas pieczenia zawsze zależy od piekarnika, najlepiej sprawdzić czy biszkopt jest upieczony za pomocą testu z suchym patyczkiem.
Dajcie znać jakie są Wasze cenne wskazówki w przygotowaniu biszkoptu. Czekam na Wasze komentarze. ;)
Obydwa torty są z bitą śmietaną i wiśniową frużeliną.
Torty są fantastyczne estetyczne eleganckie ale również takie figlarne 😉
OdpowiedzUsuń