Trzy proste przekąski nie tylko na weekend
Witajcie Kochani! Dzisiaj trzy mega proste przekąski, nawet dla niespodziewanych gości.Fajnie wyglądają na stole, są kolorowe i bardzo dobre. Moim gościom smakowało, przynajmniej tak mówili. :) Składniki są proste, ale w połączeniu dają bardzo zadowalający efekt. :) Ale nie przekonacie się jak nie spróbujecie ich zrobić. Dajcie znać w komentarzach jakie są Wasze ulubione, proste w przygotowaniu przekąski.
Twarożek ze szczypiorkami
Składniki:
- 0,5 kg białego sera
- ok 10-20 ml śmietanki 30%
- garść szczypiorku
- garść szczypioru czosnkowego
- sól, czarny pieprz
Wykonanie:
Szczypiory myję, osuszam i kroję w miarę drobne kawałeczki, ja lubię kroić nożyczkami. Ser kruszę do miski, rozdrabniam dodatkowo widelcem i dolewam śmietankę do momentu, aż Ser będzie miał zadowalającą mnie konsystencję. Dosypuję szczypiorki i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Tortille z twarożkiem
Składniki:
- 2 tortille ( u mnie pszenne)
- 6 łyżki twarożku ( przepis wyżej)
- garść bazylii
- 1/2 papryki czerwonej
Wykonanie:
Na tortilli rozsmarowuję 3 łyżki twarożku na to układam bazylię. Bazylię układam równolegle do kierunku zwijania tortilli, którą roluję tak jak naleśnika. Dokładnie tak samo przygotowuję drugą tortillę, z tym, że zamiast bazylii układam paski papryki czerwonej. Zwinięte ruloniki przecinam po skosie w grubsze "kromeczki" i układam na talerzu. Prawda, że mega proste?
Jajka z majonezem
Składniki:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- ok 10 łyżeczek majonezu
- sałatka
- rzeżucha
Wykonanie:
Tak wiem banalnie prosta przekąska, ale rzadko widuję ją będąc w gościach, a dla mnie jest tradycyjna i pyszna, więc postanowiłam ją opisać. Pamiętajmy, że stare sprawdzone metody są najlepsze, przynajmniej dla mnie. :) Jajka gotuję na twardo. Gdy wystygną przekrawam na pół i układam na nie łyżeczkę majonezu i układam na talerzu wyłożonym sałatką oraz posypuję rzeżuchą.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz