Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Jabłkowa granola z bakaliami

Witajcie Kochani! To moja pierwsza granola jaką robiłam i jedna z ulubionych. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i jak to granola bardzo uniwersalna. Można wykorzystać ją do pralinek, deserów lub koktajli oraz bardziej standardowo z jogurtem naturalnym jako słodkie i zdrowe śniadanie.

Składniki:

5 szklanek płatków owsianych górskich4 łyżki płatków błyskawicznych żytnich2 garści słonecznika2 garści żurawiny3-4 łyżki miodu1 szklanka kompotu z jabłek1 szklanka rozdrobnionych jabłek z kompotu

Wykonanie:
Pracę zaczynam od ugotowania kompotu z jabłek. Jabłka obieram,wydrążam środek i kroję w ósemki, następnie zalewam je wrzątkiem i słodzę do smaku. Najczęściej wykorzystuję już zrobiony kompot, jeśli robię go specjalnie nie czekam aż wystygnie, tylko używam gorącego.Do tego przepisu lubię intensywny kompot, więc daję dużo jabłek i mało wody.Do miski dodaję wszystkie składniki suche, czyli płatki, słonecznik oraz żurawinę.Wszystko dokładnie mieszam, następnie dodaję miód oraz kompot i jabłka.Ja…

Wiosenna sałatka - najprostsza na świecie

Witajcie Kochani! Wiosna zagościła u nas, mam nadzieję, na stałe, co widać na zdjęciach z mojego ogrodu :) Uwielbiam tę porę roku, ponieważ mamy większe możliwości do robienia sałatek. W końcu sałaty, ogórki. pomidory, itd. nabierają głębszego smaku. Dzisiaj sałatka z rukolą, bardzo prosta, mało składników, ale pełna smaku i witamin.




Składniki:

  • 80 g papryki czerwonej
  • 190 g pomidorków koktajlowych
  • 120 g sera żółtego ( u mnie Radamer)
  • 100 g rukoli
  • 2 garści orzechów ( u mnie mieszanka)
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • sól, pieprz, natka pietruszki
  • 2 małe ząbki czosnku


Wykonanie:

Warzywa myję i osuszam. Rukolę tnę nożyczkami na przyjemniejsze do jedzenia kawałki. Pomidorki kroję na połówki lub ćwiartki, paprykę na krótkie paseczki. Żółty ser trę na tarce o grubych oczkach, orzechy siekam na większe kawałki, lubię czuć je w sałatce. Wszystkie składniki wrzucam do większej miski, aby można było swobodnie je wymieszać. Do drugiej miseczki dodaję jogurt grecki i doprawiam go do smaku solą, pieprzem i natką pietruszki oraz dodaje posiekane dwa ząbki czosnku.
Niecałe 15 minut i mamy smaczną i zdrową przekąskę gotową. Polecam spróbować, dajcie znać w komentarzach czy Wam się smakowała.



Smacznego!

Komentarze

Popularne posty